Datum objave: 10. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Uhićen izumitelj lijekova protiv fašizma, komunizma i pedofilije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija tvrdi da je uhitila izvjesnog A. K. iz Drniša koji se u kavani "Istra" predstavio kao izumitelj "absolutno djelotvornih lijekova protiv bolesti ideologije fašizma i komunizma" te k tome "napitaka za iscjeljivanje oboljelih od antisemitizma".

Osim toga A.K. je Šibenčanima nudio "kreme protiv sladostrašća pedofilije" i "psihijatrijsko odklanjanje pošasti stranih riječi u hrvatskom jeziku kao i duhovnu transfiguraciju uživanja u opanjkavanju".

A.K. se "k svemu još hvalio da je vješt u iskorjenjivanju reklama kao bezposljedičnog javnog laganja".

Policija i gradski redari, tvrde očevici, pomno su "pretresli cio Šibenik", ali sumnjivog "iscielitelja i nadriliječnika" nisu našli iako su tvrdili da je uhićen i predan u ludnicu na promatranje.

Bilo je to na današnji dan 10. lipnja 1931. godine. A.K. je bio glavna tema dana, a Šibenčani su se rugali policiji i gradskom redarstvu jer se pročulo da A.K. uopće ne postoji nego da je "žandare duhovno transfigurirao u budale" šibenski zubar, pjesnik i pisac Miho Jerinić.

Je li to Jerinić zaista učinio nikada se nije doznalo, a cijeli je slučaj pao u zaborav. Gledajući iz današnje perspektive A.K. sa svojim lijekovima, napitcima i kremama bio bi itekako dobrodošao u današnjoj Hrvatskoj, a poslao bi imao kao u priči.

Izvor: bilješke i zapisi novinara Manfreda Makale
 

Iz kategorije: Vijesti