Datum objave: 08. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Gradsko poglavarstvo pred sudom zbog obale i Poljane!

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudac Okružnog suda u Šibeniku Petar Kovačević podnio je žalbu temeljem koje je  Banska uprava u Splitu, na današnji dan 8. lipnja 1938. godine, pokrenula kazneni postupak protiv šibenskog Gradskog poglavarstva i gradskog Tehničkog odsjeka zbog kaznenih djela počinjenih pri planiranju uređenja obale i Poljane.

Podizanje optužnice protiv Gradskog poglavarstva Šibenika pozdravili su "svi šibenski starosjedioci", ali ne zbog mogućih nezakonitosti ili kriminala nego zbog toga što je Gradsko poglavarstvo "posao uređenja obale i Poljane dalo nešibenčanima koji ne mogu imati onakovog interesa i ljubavi prema gradu kao pravi Šibenčani".

Šibenčanima starosjediocima bila su neprihvatljiva rješenja "da se cijela Poljana podigne za pola metra i da se poruše sve kuće na obali od kuće Čok do Kneževe palače" te prema novom planu "tu podigne novi blok kuća na obali« zato što bi taj novoi bloka kuću "povrijedio estetski i arhaički izgled samog grada čime bi se nemalo štetovalo i onako oskudnom turističkom prometu".

Umjesto novog bloka kuća između Kneževe palače i obale Šibenčani starosjedioci željeli su vidjeti, tvrdi podnositelj tužbe Kovačević "počam od kuće Šare sve do kavane Istra i Lučke kapetanije, koja se nalazi na zadnjem uglu Kneževe palače, jer uz taj prostor nalazile se već postojeće zgrade izvedene u stilu svoje okoline i sve redom većinom reprezentativne baš kako je Split na usvojio uređenje svoje obale".

Banska uprava prihvatila je Kovačevićev podnesak "bez upliva u predložena riešenja" zbog, kako je rečeno "evidentosniti da je o jednom krupnom urbanom pitanju plan napravio Tehnički odjel u kojem ne postoji ni jedan kompetentni arhitekti i baš specijaliste u urbanistici". Osim toga Banska uprava upozorila je da je "pristup tako ozbiljnom pitanju bez raspisivanja javnog natječaja opasna, pogubna i štetna kriminalna radnja".

Kako je presudio sud ne zna se. Kuće koje je Gradsko poglavarstvo namjeravalo srušiti, srušili su saveznici u bombardiranjima Šibenika 1943. i 1944. godine, njihovi ostaci uklonjeni su tijekom posljeratne obnove Šibenika, a kuć Čok srušena je tek 1962. godine kada se zbog nesolidne gradnje počela urušavati.
 

Izvor: zapisi i rukopisna ostavština novinara Manfreda Makale

Iz kategorije: Vijesti