Datum objave: 04. Lipanj 2018

Šibenik se okrenuo drugoj gastromanifestaciji pa je festival "Okusi Mediteran" otišao na Hvar

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpuno neprimijećeno je prošlo to da je pukla ljubav između Grada Šibenika i međunarodnog festivala Okusi Mediteran (Taste the Mediterranean)koji je u Šibeniku nastao i zahvaljujući njemu je Šibenik bio na dobrom putu da stekne brend središta mediteranske gastronomije i kulture življenja.

 

Nakon četiri festivala u Šibeniku, peti, pomalo i jubilarni, održan je proteklog vikenda na Hvar. Riječ je o jedinstvenom festivalu koji je posvećen mediteranskoj prehrani, kulturi i baštini, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

 

 

Niti organizatorica Ingrid Badurina Danielsson niti Ured gradonačelnika Šibenika nisu baš rječiti u vezi s odlaskom tog festivala na Hvar. Poznato je da su i Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika u početku podržavali taj projekt kao svoj, kao šibenski.

 

„Moja je želja je zaista bila da Festival bude vezan uz Šibenik, ali nisam sigurna da je Šibenik to uzvraćao“, kazala nam je u kratkoj e mail poruci Ingrid Badurina Danielsson.
Izgleda da je suradnja pukla jer se Šibenik okrenuo drugoj gastromanifestaciji i to Chef stageu:

 

„U proračunu Grada Šibenika predviđena su sredstva u visini od 100.000 kn za gastro festival. Ranijih godina je sa istim iznosom sufinanciran projekt Okusi Mediteran, a ove godine projekt Chef stage, čiji su organizatori izložili jako kvalitetan plan i program. Kako Šibenik zaslužuje festival gastronomije, podržana je ta nova inicijativa, projekt Chef stage, koji je izvrsno primljen u stručnim krugovima i u javnosti. Festival Okusi Mediteran ima svoju razvojnu putanju te su organizatori odlučili isprobati novi smjer“, šturo je objašnjenje koje smo dobili iz Ureda gradonačelnika.

 

 

Chef stage je, kao do sada najveći gastronomski kongres do sada u Hrvatskoj održan u Šibeniku od 18. do 20. ožujka na nizu atraktivnih lokacija,a organizirao ga je Pelegrinijev chef Rudolf Štefan s ciljem pokretanja ozbiljne interdisciplirarne rasprave o budućnosti hrvatske i regionalne gastronomije, njezine promocije u globalnom kontekstu i edukacije novih generacija hrvatskih kuhara, konobara i voditelja restorana.


Turistička zajednica je i ove godine, kao i prijašnjih, za festival Okusi Mediteran predvidjela oko 40 000 kuna, kako nam je kazao njezin direktor Dino Karađole:“Žao mi je što se taj festival više ne održava u Šibeniku jer je to bila jedna dobra priča. Možda su je naši ugostitelji i vinari možda mogli bolje prihvatiti, ali očito da više nije bilo uvjeta da on ostane u Šibeniku“, istaknuo je Karađole.

 

 

Žalosni zbog preseljenja festivala Okusi Mediteran su i u šibenskoj Turističko ugostiteljskoj školi koja je organizatorima od prvog dana pružila ruku suradnje koja je bila uzajamno korisna.

 

„To smo shvatili kao odličnu priliku da naši učenici mogu raditi s vrhunskim svjetskim chefovima i učiti od njih. Naše učenike je to posebno motiviralo. Pomagali smo mi njima i onima nama i to je bilo izvrsno iskustvo“, ističe Senka Dodig, ravnateljica te škole ne želeći ulaziti u razloge odlaska tog festivala iz Šibenika.
Festival Okusi Mediteran ove godine se održao u suradnji s Gault&Millau Croatia, prestižnim svjetskim gastronomskim vodičem koji je nedavno objavio svoje prvo izdanje za Hrvatsku.

 

Taj je festival prije pet godina pokrenula Ingrid Badurina Danielsson a povod je bio to što je mediteranska prehrana tada bila uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Shvatila je da to Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojega mi sami vrlo često nismo svjesni.
Podrazumijevao je i međunarodne konferencije o mediteranskoj prehrani, mediteransku tržnicu kao i uključivanje lokalnih ugostitelja u taj projekt tako što bi za održavanja Festivala nudili autohtona mediteranska jela i vina po popularnoj cijeni no taj dio nije nikada zaživio.
 

Iz kategorije: Vijesti