Datum objave: 01. Lipanj 2018

Protekcionistička odluka Donalda Trumpa mogla bi ugroziti i šibensko gospodarstvo

Diana Ferić
Diana Ferić

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na čelik i aluminij iz Europske unije, Meksika i Kanade, ako opstane, odrazit će se i na šibensko gospodarstvo odnosno na Impol - TLM.

 

Čelni ljudi Impol grupe i Impol – TLM –a upravo na nedavnom skupu u Šibeniku najavili jači proboj na američko tržište na kojem su već prisutni, a osvajat će ga najvećim dijelom valjanim proizvodima proizvedenim u Impol – TLM – u , u Šibeniku. Do 2025 godine u Šibeniku planiraju povećati proizvodnju na čak 295 000 tona valjanih proizvoda u što će uložiti 80 milijna eura u opremu i strojeve te još 180 milijuna eura za financiranje proizvodnje. Američko tržište trenutno čini 2 posto izvoza Impol Grupe.

 

„U Impol Grupi razočarani smo odlukom SAD-a i očekujemo da će negativno utjecati na naš izvoz. Važno je znati da ta protekcionistička mjera ne pogađa samo Europu, već praktički cijeli svijet s rijetkim iznimkama pa će učinak biti i veći pritisak proizvođača alumin ijskih proizvoda na europsko tržište, pogotovo iz trećih zemalja.
Impol grupa je ove godine znatno povećala izvoz u SAD . Počeli smo prodirati na američko tržište i s s valjanim proizvodima dok smo u prošlosti izvozili samo prešane proizvodi u SAD-u. Već imamo ugovore s američkim kupcima, što nam donosi stabilnost, ali možemo očekivati pritisak na promjene u dogovorenih uvjetima isporuke“, kažu u Impol grupi


Uvedene su carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija

To je dosad najdrastičnija protekcionistička mjera SAD-a koji je sve do Trumpa bio jedan od najvećih zagovornika slobodne trgovine.

Američki saveznici u Europi - najavljuju protumjere.
 

Iz kategorije: Vijesti