Datum objave: 21. Svibanj 2018

Otvoren predstečajni postupak nad Vinoplodom,već spreman plan restrukturiranja

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog nemogućnosti podmirenja dugova koji su narasli na 65 milijuna kuna Trgovački sud u Zadru otvorio je danas predstečajni postupak nad najstarijom šibenskom vinarijom – Vinoplod Vinarijom. Vinoplod. Jadranske banke potražuje 45 milijuna kuna koja je otkupila tvrtka SPV, dug prema Ministarstvu financija je 12,2 milijuna, a ostali vjerovnici potražuju oko 7 milijuna kuna.

Predstečaj ne bi treba dugo trajati i mogao bi značiti oporavak za tu tvrtku jer su Trgovačkom sudu već dostavili plan rekonstruiranja u kojem predlažu da im se obaveze prema SPV-u za sanaciju umanje 70 posto te da ih namire obročnom otplatom u roku od 10 godina uz godišnju kamatnu stopu od tri posto. Obaveze prema Ministarstvu financija, prema planu rekonstruiranja, umanjile bi im se za 50 posto, a ostatak duga namirili bi obročnom otplatom u roku od pet godina i kamatnu stopu od 4,5 posto. Dugove prema ostalim vjerovnicima namirili bi bez umanjenja obročnom otplatom u roku od pet godina uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto.

U Vinariji radi trenutno 60 – tak radnika, a sadašnja uprava vjeruje da će uspjeti naći strateškog partnera i da će nakon predstečaja i otpisa djela dugova uspjeti ponovno stati na noge.
 

Iz kategorije: Vijesti