Datum objave: 16. Svibanj 2018

Umjesto u Šibeniku "Brešanov svibanj" održat će se u Zadru zbog šibenske inertnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Godinu i pet mjeseci nakon odlaska velikog dramskog pisca, prozaista i scenarista, Odsjek za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru ovog vikenda, 18. i 19. svibnja, organizira "Prvi Brešanov svibanj", međunarodni znanstveni skup o djelu Ive Brešana, objavila je Slobodna Dalmacija.

Organiziranje Brešanovih svibanjskih dana u Šibeniku, gradu u kojem je radio i živio, neposredno nakon njegove smrti preložili su kazališni redatelj i prevoditelj Pero Mioč i šibenski glumac Jakov Bilić, ali očito da su oni koji su ih trebali poslušati, a to su gradski čelnici i HNK u Šibeniku ostali inertni. Čekali su, kako su obrazlagali, da se uredi Brešanova spomen soba u bivšoj šibenskoj kazališnoj kavani, a na to čemu sigurno pričekati jer je još uvijek riječ o idejnom projektu.

 

Zadrani su očito preuzeli inicijativu i radili dok mi, kao i uvijek pametujemo i nešto čekamo.

 

"Brešanovi dani" održat će se krajem svibnja i trajat će tri dana. Osim stručnog skupa na kojem će sudjelovati šestero predavača, bit će premijerno izvedena i predstava našeg teatra "Kako je počeo rat na mom otoku", u režiji Dražena Ferenčine, a u goste smo pozvali i Dramsku amatersku družina iz Vodica koja je na scenu postavila Brešanova "Mastodonta". Prvotno smo planirali pozvati i neka inozemna kazališta s Brešanovim predstavama, ali kako je Ministarstvo kulture odbilo taj naš projekt, za koji smo tražili 170.000 kuna, to je sada otpalo. Troškove manifestacije sveli smo na 80.000 kuna i mislimo kako uz pomoć Grada Šibenika kazalište to može podnijeti , kazala je za šibenski.hr Trlaja u veljači ove godine. To više nitko u Šibeniku ne spominje.

 

HDZ -ov vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika i šibenski glumac Jakov Bilić prije godinu dana je upravo na sjednici Gradskog vijeća upozorio na potrebu pokretanja manifestacije Brešanu u čast i tada je upozorio da Zadrani imaju istu ideju i da na tome rade.

 

Premda je naslovom svoje posljednje knjige, "Mrtvima ništa ne treba", Brešan ostavio poruku kojoj ne možemo proturječiti, odlazak velikog umjetnika ipak ne možemo prihvatiti kao zatvaranje potencijala njegova stvaralačkog opusa, ističe prof. dr. sc. Nikica Gilić u pozivnom pismu na ovaj skup, čiji je primarni cilj predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkog opusa iz različitih perspektiva.

 

– Brešan nesumnjivo zaslužuje skup sebi u čast, jer njegova je osoba iznimno zanimljiva u svojoj slojevitosti i svemu što nudi. Ovime želimo održati ime Ive Brešana kao predmet zanimanja, od istraživačkog, znanstvenog, akademskog, teatrološkog do dramatološkog i filmološkog. Koliko god ga neki voljeli, a neki ne voljeli, želja mi je da ovim skupom zajednički podupremo njegovu veličinu, obranu i temeljito istraživanje Brešanova opusa. I potaknemo njegovu popularizaciju u inozemstvu – kaže inicijatorica skupa i predsjednica Organizacijskog i programskog odbora prof. dr. sc. Helena Peričić, koja se i sama bavila Brešanovim djelima.

 

Iako Ivu Brešana javnost najčešće percipira kao kazališnog pisca, ovaj je rođeni Vodičanin ostvario značajne rezultate pišući i za film i televiziju, surađujući s Krstom Papićem, Veljkom Bulajićem, Danijelom Marušićem i Vinkom Brešanom. Od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bio je posvećen pretežito pisanju proze. Zato će i program ovog skupa biti podijeljen na tri dijela: film, dramu i prozu. U svakome od njih, izlagači, među kojima su Boris Senker, Nikica Gilić, Naum Panovski, Leszek Malczak, Karel Jirasek, Renate Hansen-Kokoruš, govorit će o raznim apektima Brešanova opusa, nastalog na konstantnom zanimanju za političke, ideološke i osobne čovjekove probleme. Kao i o groteski kojom Brešan uzvraća na razne duševne poremećaje, ideologije i nacionalne mitologije.

 

Iako su u Brešanovu Šibeniku više puta najavljivali održavanje znanstveno-stručnog skupa posvećenog njegovu radu, to se na kraju nije realiziralo zbog financijskih problema pa će se piščev rođendan u njegovu gradu obilježiti izložbom plakata njegovih predstava i čitanjem ulomaka iz njegovih komada. Zato će dug prema velikom piscu vratiti Zadar, u nadi da će ovaj skup, koji će čuvati Brešanovo ime i opus, postati tradicionalan, kažu u Slobodnoj Dalmaciji.
 

Iz kategorije: Vijesti