Datum objave: 16. Svibanj 2018

Šibenski SDP osudio vandalski čin na Spomen kosturnici na Kvanju i prozvao direktora Vukovića zbog indolencije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski SDP je, u priopćenju za javnost, najoštrije osudio oskrnavljenje Spomen kosturnice na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku, ocjenjujući to vandalskim činom. p

Pod uklesanom porukom ‘Drugovi mi živimo vaš san’ koja stoji na posljednjem počivalištu brojnih Šibenčana , vandal je ispisao ‘Broz zločinac’, a na zidu, lijevo od kripte napisao je ‘Hrvacka’.

 

„Najoštrije osuđujemo vandalski čin na Spomen kosturnici gradskog groblja Kvanj i podsjećamo da su Šibenčanke i Šibenčani imali veliku ulogu u borbi protiv fašizma tijekom II. Svjetskog rata, te da nas je ta njihova pobjeda svrstala na svijetlu stranu svjetske povijesti. Nepoznavanje jezika i povijesti vlastitog naroda rezultira moralnim srozavanjem društva, što za posljedicu uvijek ima i smanjenje kvalitete života pojedinaca.

 

Ne čudi nas što su na Spomen kosturnici našim sugrađankama i sugrađanima osvanuli revizionistički grafiti mržnje. Ne čudi nas niti što se to dogodilo baš kada nas Evropska komisija upozorava na porast nacionalizma i govora mržnje prema manjinama. Ne čudi nas niti što je ovom činu prethodila packa jedne strane vlade, a vezana za dernek na njenom teritoriju. Na kraju, ne čudi nas niti što autor grafita ne poznaje hrvatski jezik, a niti hrvatsku povijest.

 

Ono što, isto tako ne čudi, ali zabrinjava jest činjenica da direktor gradske tvrtke koja upravlja gradskim grobljem Kvanj, nije u stanju obavljati svoju dužnost na kvalitetan način. Ne zamjeramo mu previše što se taj čin dogodio, ali njegova benevolentnost i nečinjenje ničega da se posljedice tog vandalskog čina saniraju, govori da isti ili namjerno ne radi svoj posao ili je za taj posao nekvalificiran, znanjem ili voljom apsolutno je svejedno. O činjenici da mu plaću za upravljanje gradskim grobljima daju Šibenčanke i Šibenčani, ovom prilikom nećemo“, stoji u tom priopćenju.
 

Joško Vuković, direktor Čempresa jutros je kazao da su natpis radnici uočili u ponedjeljak ujutro i da su ga pokušali ukloniti razrjeđivačem, no da nisu uspjeli pa je uputio predsjednika Udruge antifašističkih boraca Zorana Restovića na šibenske komunalce koji imaju koncesionara koji će strojem ukloniti grafit. Kazao je i da je Udruga antifašističkih boraca nadležna za Spomen kosturnicu koja se tretira kao pojedinačno grobno mjesto.
 

Iz kategorije: Vijesti