Datum objave: 16. Svibanj 2018

Vladajući u Gradskom vijeću ograničili trajanje Aktualnog sata,oporba smatra da ih žele ušutkati

Diana Ferić
Diana Ferić

Većinski HDZ u Gradskom vijeću Grada Šibenika danas je, izmjenom Poslovnika o radu Gradskog vijeća, ograničio trajanje Aktualnog sata što je većina oporbenih vijećnika doživjela kao udar na demokraciju i namjeru vladajućih da ih ograniči u iznošenju njihovih stavova i pitanja koja su njima neugodna i nepoželjna.

Naime, do sada Poslovnikom nije bilo ograničeno trajanje Aktualnog sata na sat vremena kako je to, istaknuo je Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća u većini drugih gradova, što je vladajućima danas bio i jedna od glavnih argumenata da se izmjeni Poslovnik.

Branimir Zmijanović, predsjednik Odbora za poslovnik je objasnio da je cilj „ne dopustiti da se govornica Gradskog vijeća zloupotrebljava i koristi za dobivanje medijskog prostora“ i da se sjednice ne odugovlače u nedogled. No oporba se s tim ne slaže.


„ Očito da je to rezultat vašeg užasavanja da javnost kroz naše istupe i traženje odgovora dozna pravu istinu. Koji je smisao ograničavanja aktualnog sata i vijećničkih pitanja , nas koji želimo ukazati na probleme naših građana. Jesmo li vas mi do sada pitala za neke mailove i vašu korespodenciju i štitite li se tako da ne bi na vidjelo izašla neka lokalna grupa Borg“; ustvrdio je Ivo Glavaš iz MOST –a.

 

 

Iris Ukić Kotarac je vladajuće pozvala da ne idu na ograničavanje trajanja Aktualnog sata jer je to jedini način da oporbeni vijećnici dopru do građana i javnosti. „lako ej vama. Vi skupo plaćate PR -ovcima i nekim medijima da se objavljuje ono što vama odgovara i na taj način dobivate željenu medijsku pozornost,a nama je Aktualni sat jedina prilika da kažemo svoj stav i da vas u ime građana pitamo ono što nas zanima i tražimo dogovore“, kazala je.

 

Joško Šupe iz SDP –a je priznao kako je njihova ideja bila da kao znak protesta zbog predložene izmjene Poslovnika danas na sjednici ne kažu ni riječi ili da dođu s flasterom na ustima.

 

„Gospodine gradonačelniče, vi se pozivate na neka neprikosnovena prava građana. A ima li neprikosnovenijeg prava od slobode govora i riječi. Mi moramo biti ponosni na rad našeg Gradskog vijeća do sada, da smo mogli slobodno raspravljati i pitati pa i posvađati se. pa zašto to sada radite. Cilj nam je upozoriti na probleme koji tište građane i riješiti ih,a ne to koliko će trajati Aktualni sat i zato vas gradonačelniče molim da utječete da se ovan prijedlog povuče ili ukinimo Gradsko vijeće jer nam očito ne treba“, istaknuo je Šupe. za povlačenje tog prijedloga bio je i

 

Milorad Mišković Kasper koji je podsjetio da se istupe vijećnika za govornicom predsjednik Gradskog vijeća uvijek može ograničiti na propisano trajanje , kako je to radio“njegov prijatelj Goran Grguričin“ i da nema smisla ograničavati trajanje Aktualnog sata na kojem vijećnici traže odgovore na ono što građane zanima.
 

Iz kategorije: Vijesti