Datum objave: 15. Svibanj 2018

JU NP Krka uvodi bolju protočnost posjetitelja na Skradinskom buku i ograničava kupanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Uprava JU Nacionalni park „Krka“ koja je prva u Hrvatskoj lani uvela ograničenja posjećenosti na turistički atraktivnim lokacijama nastavlja i ove godine s mjerama upravljanja posjetiteljima tog nacionalnog parka, a uvode i stroži režim kupanja na Skradinskom buku. Te mjere su na današnjoj konferenciji za novinare najavili mr.sc. Krešimir Šakić ravnatelj JU NP Krka i dr.sc.Drago Marguš, stručni voditelj u NP „Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

 

Lani su pokušali usmjeravati turiste da svi ne posjećuju Skradinski buk nego da se disperziraju i na srednji i gornji tog rijeke Krke, ali se pokazalo da je to nemoguća misije jer svi žele vidjeti taj prirodni fenomen na rijeci Krki.

„To možemo gledati kao problem, ali i kao šansu jer na takav način uspijevamo generirati veliki prihod od posjećenosti Skradinskog buka i to onda ulagati u razvoj i promociju ostalih lokacija koji će opet sigurno privući dio posjetitelja“, kazao je Krešimir Šakić.

 

Cilj im je, kao i u svemu što rade, za buduće generacije sačuvali Skradinski buk, najduži, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki te jednu od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske, ali i omogućili posjetiteljima potpuni doživljaj u okruženju prirode i kulturnopovijesne baštine nulte vrijednosti.

 

Zbog toga uvode promjene u organizaciji kupanja nizvodno od slapa. Na Skradinskom buku kupanje je dozvoljeno od 1. lipnja do 30. rujna, ovisno o vremenskim uvjetima i visini vodostaja, na točno određenom mjestu, od plutače do mosta. Više neće biti moguće plivanje nizvodno od mosta, a na ulazu u vodu bit će postavljena drvena ograda radi povećane sigurnosti posjetitelja.

 

„Broj posjetitelja na Skradinskom buku raste iz godine u godinu i pred nas stavlja izazove i potrebu pronalaženja novih rješenja. Zato ove godine uvodimo nove mjere za povećanje sigurnosti i protočnosti posjetitelja te smanjenje gužve na prostoru Skradinskog buka. S jedne strane napravljeno je proširenje na samom mostu, a s druge strane ograničit će se prostor na kojem je moguće kupanje, što je uvod u općenito promišljanje tog problema. Paralelno se rade brojni projekti koji će, također, pridonijeti smanjenju gužvi i samim time boljem doživljaju Parka, ali i očuvanju prirode i daljnjem razvoju sustava edukacije, koji je jedan od temeljnih stupova upravljanja Parkom. Novi infrastrukturni sadržaji na terenu omogućit će kvalitetnije uvjete djeci, mladima, profesorima volonterima i istraživačima željnima znanja o Nacionalnom parku 'Krka'“, kazao je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ mr. sc. Krešimir Šakić.

 

„Mislimo da zbog tih ograničenja neće biti nekih negativnih reakcija iako mnoge turističke agencije stalno spominju i mogućnost kupanja na Skradinskom buku kao atrakciju no zaštitari su ipak za ograničenja. Turisti mogu osjetiti uživanje u kupanju u krki na Visovačkom jezeru i na Roškom slapu“, istaknuo je Drago Marguš.

 

Najavio je i da je počeo postupak donošenja novog Prostornog plana NP Krka u izradi kojeg će se stručnjaci očitovati i o mogućnostima kupanja u NP Krka,a sam plan će, za razliku od postojećeg manje propisivati što nije dozvoljeno u NP Krka, a više će, kako je kazao, promovirati aktivnu zaštitu.

 

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. listopada 2017. donijela Odluku o izradi Prostornog plana Nacionalnog parka „Krka“, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja pokrenulo je proces njegove izrade, a organizacija kupanja jedna je od važnijih tema koja će kroz donošenje Plana biti regulirana.

 

„Prostor Parka suočen je s izazovima uravnoteženja zaštite prirode i okoliša s drugim aktivnostima u prostoru pa je izrada ovog plana prilika da se o tome povede konstruktivan dijalog. Zato koristim priliku da pozovem sve zainteresirane dionike da se aktivno uključe u javne rasprave o budućnosti Nacionalnog parka 'Krka'. Naša je zajednička odgovornost čuvati prirodu za buduće generacije. Skradinski buk je lokalitet koji, pored slapa kao glavne atrakcije, jedinstvenim čine pjev slavuja, plivanje ilirskog klena, glasanje zelene žabe, let jastreba, ples smaragdnih vretenaca. Da bismo sačuvali to bogatstvo i omogućili posjetiteljima da dožive sveobuhvatnu vrijednost ovog lokaliteta, potrebno je vremenskom disperzijom utjecati na protok, smanjiti gužve i povećati sigurnost“, istaknuo je stručni voditelj u NP „Krka“ dr. sc. Drago Marguš.

 

Primarna misija Nacionalnog parka „Krka“ je, između ostalog , očuvanje kakvoće vode rijeke Krke, procesa sedrenja i jedinstvene krške bioraznolikosti te oblikovanje kvalitetnog posjetiteljskog proizvoda koji će gostima omogućiti istinski doživljaj Parka. Aktivnosti u okviru modela upravljanja na Skradinskom buku usmjerene su upravo na ostvarenje ove misije. Međutim, postoji još cijeli niz projekata koji područje Nacionalnog parka „Krka“ razvijaju kroz koncept održivog upravljanja s naglaskom na edukativne programe za lokalno stanovništvo i posjetitelje i diferenciranu ponudu sadržaja unutar Parka.

 

 

Projekt Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke usmjeren je na razvoj posjetiteljske infrastrukture srednjeg i gornjeg toka, dok će izgradnja i uređenje Centra za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac omogućiti kvalitetni prihvat posjetitelja na najfrekventnijem ulazu u Park, ali i da se posjetitelji upoznaju s programima realiziranima u sklopu projekta Nepoznata Krka, dulje se zadrže u okolnom području, čime se potiče ekonomski razvoj lokalne zajednice. Novootvoreni posjetiteljski centar kretanja u Laškovici zamišljen je kao polazišna točka za aktivan obilazak Parka kroz 29 km uređenih pješačkih staza i 470 km biciklističkih staza, koje će uskoro biti predstavljene ljubiteljima uživanja u prirodi na dva kotača.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3