Datum objave: 14. Svibanj 2018

Pritisak javnosti je ipak bio jači:Martina Dalić odlazi i traži istragu o mailovima

Diana Ferić
Diana Ferić


Premijer Plenković je, zajedno s Martinom Dalić, izašao pred novinare u Banskim dvorima. Rekao je da je Martina Dalić podnijela ostavku, a on ju je prihvatio, piše Index.hr.

 

"Nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ja smo odlučili da ona danas podnese ostavku na svoju dužnost", rekao je Plenković na početku press konferencije.

"Potpredsjednica je dala veliki doprinos, ne samo u gospodarstvu, nacionalnoj strategiji reformi i uvođenju eura, već i baveći se krizom i restrukturiranjem problema koji je došao na dnevni red vlade, da, to je kriza u Agrokoru", dodao je Plenković pa nastavio detaljno prepričavati kronologiju priče o Agrokoru.

 

"Prije godinu i pol dana vlada je držala konzistentan stav da je odgovornost u kompaniji isključivo na vlasniku i upravi kompanije. Nismo dopustili stvaranje atmosfere kaosa i širih problema za hrvatski financijski sustav. Istodobno, kao odgovorna vlada s tadašnjim koalicijskim partnerom, Mostom, koji je bio informiran o svim aktivnostima i na njihovu inicijativu angažirani su stručnjaci van državne uprave", rekao je Plenković.

Martina Dalić: Očekujem da se istraži tko je pustio fragmente mailova

 

"Kao što je premijer istaknuo, u dogovoru s njim podnijela sam neopozivu ostavku. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala teret vladi, HDZ-u i premijeru, ja to nikako ne želim biti. Ja sam dobila politički zadatak, spriječiti da propast Agrokora povuče cijelu ekonomiju u recesiju. Taj zadatak bio je zadan dogovorom između HDZ-a i Mosta. Zadatak je proveden u djelo, uključujući i zadatak da nema troška za porezne obveznike. Agrokor je pred nagodbom. Očekujem da će ona biti uspješna i time će svi zadaci biti provedeni. Očekujem da se istraži tko je pustio fragmente mailova, to je kazneno djelo. Osobno nisam učinila ništa krivo ili, bože sačuvaj, nezakonito. No percepcija, a u politici je percepcija takva kakva je, rezultirala je da koalicijski partneri iskazuju nezadovoljstvo. Ne želim biti uteg ni vladi ni premijeru ni HDZ-u. Bit će i vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora", rekla je Dalić.

 

"Premijeru zahvaljujem na povjerenju, na radu u proteklih nešto manje od dvije godine, zahvaljujem svim kolegama na podršci koju su mi pružali, a najviše zahvaljujem premijeru na podršci. Želim premijeru i mojim, sada već bivšim kolegama, puno hrabrosti", zaključila je Dalić.

Nakon što su Plenković i Dalić izrecitirali svoje, povukli su se bez odgovaranja na novinarska pitanja.

FOTO:Glorija
 

Iz kategorije: Vijesti