Datum objave: 09. Svibanj 2018

Novosti iz Googla:Umjetna inteligencija birat će nam vijesti, pametniji Google assistant ...

Diana Ferić
Diana Ferić

Godišnja Googleova konferencija I/O donijela je pregršt noviteta vezanih uz proizvode i usluge diva iz Mountain Viewa. Evo najvažnijih najava koje su se mogle čuti tijekom prvog dana:

Smartfon će vas upozoriti kad previše visite na njemu

Novo izdanje operativnog sustava Android P pokazat će vam koliko ste vremena potrošili koristeći pametni telefon, kao i koliko često ste ga otključali ili pogledali obavijesti. Gledate li YouTube predugo također ćete dobiti upozorenje. Cilj je pomoći vam da se malo odlijepite od zaslona i pogledate svijet oko sebe.
 

Google Assistant će postati pametniji

 

Zahvaljujući nadogradnji za Googleovog digitalnog pomoćnika bit će dovoljno reći Hey Google ili OK Google samo jednom, umjesto kao dosad svaki put kad poželimo izdati nalog. Moći ćemo mu postaviti više pitanja odjednom. Google Assistant obavljat će razgovore i rezervacije za nas, a i učit će djecu kako uljudno postavljati pitanja i zahtjeve. Očekuje se kako će nadogradnje zaživjeti tijekom nadolazećih tjedana. Sve skupa bi trebalo omogućiti prirodniju komunikaciju.

Google Photos će dobiti još više umjetne inteligencije

Googleov servis za fotografije Photos već koristi umjetnu inteligenciju za stvaranje kolaža, filmića i stiliziranih fotografija. Tome će se pridružiti značajke kao što su bojanje crno-bijelih fotografija, namještanje razine svjetla i prijedlozi kako zaokrenuti fotografiju.

 

Google Assistant i YouTube stižu na pametne zaslone

Prvi Googleovi pametni zasloni trebali bi se pojaviti u srpnju ove godine, opremljeni Assistantom i YouTubeom. U Googleu nastoje napraviti sustav u kojem ćete moći postaviti pitanje i na raspolaganju imati vizualni zaslon za akcije s kojima se glasovno sučelje ne može nositi ili s njima ima poteškoća. A ujedno će vam prikazati i omiljeni video s YouTubea na zahtjev.
 

Google Maps će biti pametnije

Google Assistant trebao bi biti ugrađen i u izdanja popularne aplikacije za navigaciju Google Maps za operativne sustave Android i iOS tijekom ovog ljeta. To bi trebalo omogućiti bolje preporuke vezane uz ono što možete naći u blizini lokacije na kojoj se nalazite. Google Maps će moći prepoznati objekte i bića koja promatrate kroz leću kamere, kao i tekst.

 

Umjetna inteligencija birat će nam vijesti

Aplikacija koja okuplja vijesti iz raznih izvora na jednom mjestu Google News obogaćena je umjetnom inteligencijom kako bi bolje pogodila koje vas vijesti zanimaju, ponudila širu sliku te omogućila podršku izdavačima u koje imate povjerenja. U News su ugrađeni elementi aplikacija Newsstand i YouTube, kao i nove značajke koje omogućuju sveobuhvatniji uvid u priču koja stoji iza novinarskih članaka.

 

Stiže nova generacija hardvera za strojno učenje

Treća generacija procesora Tensor (Tensor Processor Unit, TPU) trebala bi biti osam puta jača od prošlogodišnjeg izdanja, s izvedbom do 100 petaflopsa. Googleu će poslužiti kao adut u nadolazećoj utrci za stvaranje najboljih alata strojnog učenja namijenjenih razvojnim programerima.
Izvor: Profimedia
 

Iz kategorije: Vijesti