Datum objave: 07. Svibanj 2018

Dani otvorenih vrata EU projekata:Gradonačelnik Burić misli da bi Šibenik nestao bez EU fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

Kavica sa županom i gradonačelnicima gradova u Šibensko – kninskoj županiji slikovito je nazvan današnji panel koji je o projektima koji s e u Županiji financiraju novcem iz Europske unije organizirala Razvojna agencija Šibensko ć- kninske županije u sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata EU projekata“. Nasuprot nekim političkim stavovima, primjerice rastućeg Živog zida, da bi Hrvatska trebala izići iz EU s ove konferencije je odaslana poruka da se bez novca iz EU fondova ni Šibenik ni Županija ne bi ni približno mogli razvijati kao što se sada razvijaju. U publici su najvećim djelom, međutim, bili predstavnici županijskih institucija i agencija kojima je tema o kojoj se razgovarala poznata, a izostali su u građani, poduzetnici, civilni sektor pa je ispalo da su županijski i gradski službenici i nositelji vlasti  pričali jedni drugima poznate stvari.

 

 

„Zamislite kakva bi bila situacija u Hrvatskoj da nema velikih potpora našim projektima iz Europske unije koliko bi se manje projekata provelo i provodilo i koliko bi se teže i lošije živjelo“, kazao je župan Goran Pauk kao odgovor onima, kako je kazao, populistima koji zagovaraju izlazak iz EU. Po njegovom mišljenju tu bi poruku trebalo što više širiti u javnosti. Pohvalio je aktualnu vlast da za razliku od svih prijašnjih konzultira i uključuje jedinice regionalne i lokalne samouprave u utvrđivanje prioriteta za apliciranje za sredstva EU.

„Uskoro će se potpisivati i razvojni sporazumi koji će omogućiti povezivanje više županija na provedbi jednog projekta. „Posebni projekti bit će za otoke, za priobalje i za zagoru, a kako naša županija u svom sastavu ima sva ta područja mi tu, ako budemo pametni i spretni možemo profitirati i aplicira za sva ta područja. To je udruživanje na temelju zajedničkih interesa i svojevrsna je dorada postojećeg Zakona o regionalnom razvoju. Naša županija je ove godine povećala za 59 posto iznos vlastitih sredstava koji nam mogu poslužiti za sufinanciranje EU projekata što je vrlo važno jer sve više dolazimo u probleme zbog toga što jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurat svoj obavezni udio kod financiranja EU projekata“, kazao je. Šibensko – kninska županija je, kako se čulo na današnjem panelu, utvrdila 13 strateških razvojnih prioriteta no župan Pauk nije htio izdvajati niti jedna kao najvažniji već je kazao kako se oni temelje na ravnomjernom razviju županije te da je zastupljena metalurgija, poljoprivreda i turizam te povezivanje visokoškolskih centara sa strukom radi razvoja i primjene inovacija.

 

Za razliku od njega gradonačelnik Šibenika Željko Burić je kazao kako će rado iz gradskih projekata izdvojiti njemu najdraži, a to je, kazao je projekt izgradnje studentskog doma na Palacinu. On je, kada je riječ o važnosti EU fondova bio još drastičniji od župana pa je kazao kako Šibenika ka grada ne bi bilo da proteklih godina nisu provedeni projekti koji su se financirali iz EU fondova.

„Šibenik bi nestao kao urbana sredina. Tko bi to što smo napravili financirao da nismo dobili novce iz EU fondova za projekte koji su nas odredili kao grad. Pozitivna priča o Šibeniku nastala samo zahvaljujući europskom novcu“, istaknuo je i dodao kako toliko nisu bitne obnovljene tvrđave već Javna ustanova Tvrđava kulture u kojoj su, prema njegovim riječima, mladi ljudi osmišljavanjem dobrih programa pokazala da takvi projekti mogu biti samoodrživi. Ponovio je već poznate podatke da je u Šibeniku omjer između broja zaposlenih i broja umirovljenika znatno bolji nego na razini Hrvatske i iznosi 1,3 : 1. Najavio je da će Šibenik postati sveučilišni grad te mjere kojima će se iz Zagreba povući u Šibenik mladi znanstveni profesorskih kadar.
Svoje projekte koje provode zahvaljujući novcu iz EU fondova predstavili su i svi ostali gradovi u Županiji.

 

„Današnji događaj, koji smo nazvali na kavi sa županom, gradonačelnicima i načelnicima, ima za cilj  upoznati sve dionike s razvojnim procesima našeg teritorija. Želimo uključiti i javne i privatne dionike, dakle i poduzetnike, gospodarstvenike i udruge da se uključe u sve naše razvojne projekte i daju svoj poticaj i doprinos na njihovoj realizaciji. Jako je puno projekata, a sada smo i u fazi završavanja Razvojne strategije županije.  Tu su  Centar kompetencija AluTech,  gradnja cesta,  valorizacija uvale Minerska, Intervencijski plan Grada Knina, Razvojno-inovacijski centar prehrambenih industrija i još niz projekata. Među njima je i naš projekt ABC, poduzetničko-poslovnog centra koji će biti otvoren za poduzetnike, gospodarstvenike te jedinice lokalne samouprave", kazala je Mira Lepur, ravnateljica razvojne agencije koja je moderirala razgovor.

 


 

Iz kategorije: Vijesti