Datum objave: 27. Travanj 2018

Nakon 11 godina Slavičine agonije utvrđeno:Ničim nije dokazano da je kriv za smrt vatrogasaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Ničim nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret u optužnici, rekao je na početku obrazloženja presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman, javlja HINA.

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog. U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol.

 

Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom.
Ponovljeno suđenje Slavici počelo je u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskog desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

 

Tako je, kako je u završnoj riječi kazao Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović za njega završena osobna patnja i agonija kroz koju je prolazio u proteklih 11 godina, otkako je prvi put optužen za pogibju 12 vatrogasaca na Kornatu.

 

„Obitelji žrtava nisu doživjele satisfakciju nikakvu još uvijek, jer nisu saznali ni što se desilo ni tko je za to kriv eventualno, a optuženik kojem je od početka dodijeljena uloga krivog za sve, za sve propuste u čitavom lancu ovog, više manje nikakvog vatrogasnog sustava, on je taj koji je ovako izabran i on je čovjek koji je kriv,a nije“, kazao je Prodanović.
 

Iz kategorije: Vijesti