Sidebar Menu

Datum objave: 20. Travanj 2018

Dražen Slavica:Nije istina da smo tajili informacije da se dogodila kornatska tragedija

Diana Ferić
Diana Ferić

Dražen Slavica, bivši vatrogasni zapovjednik , na ponovljenom suđenju za kornatsku tragediju, na sudu u Zadru, jučer je iznio svoju obranu. Kazao je da je nemoguće da bi on nekom odbio pružiti pomoć ili da bi tajio informacije o nesreći. O tome, kako je rekao, svjedoči, među ostalim dokazima, i dnevnik telefonskih razgovora iz kojeg se vidi da je o cijelom slučaju koji je potresao Hrvatsku cijelo vrijeme bila upoznata 'državna razina', piše Slobodna Dalmacija.

 

Cijeli je sustav, kako je pojasnio, javno čuo informaciju o tragediji od zapovjednika druge grupe vatrogasaca na Kornatu Joška Klarića u 16.25 sati. Ta informacija je od Klarića u Vatrogasni operativni centar Šibenik (VOC) došla preko prvog vatrogasnog kanala koji pokriva kompletno šibensko - kninsko priobalje.

 

-To znači da su sve osobe koje su imale uključen taj kanal mogle i čuti tu obavijest. To je bio javni poziv Joška Klarića. Nakon te informacije u šibensku vatrogasnu postrojbu došli su gradonačelnik i župan. Rečeno nam je da ne smijemo ići s imenima prema vani. Osobno sam znao tko je na Kornatu iz JVP -a Šibenik, ali nismo znali tko je tamo od DVD-ova. Zbog toga se stvorila fama da nismo htjeli davati informacije, a da je informacija o vatrogasnoj nesreći otišla "u sustav" još u 15.40 sati potvrđuje činjenica da je tada angažiran pilatus koji ja nisam tražio. U 15.30 sati razgovarao sam s Vukom što se vidi iz telefonskog vještačenja - rekao je Slavica. Opovrgnuo je da je pilot kanadera Lešković od njega tražio dodatne zračne snage.

 

- Osobno me nitko s državne razine o tom zahtjevu nije obavijestio. Temeljem informacije vatrogasnog zapovjednika na terenu Volimira Miloševića ušao sam u redovnu proceduru za premještanje kanadera na Mrdakovicu. On mi je 15.08 sati rekao da je tamo veliki požar i da bi mogle biti ugrožene kuće. Inače, glavni vatrogasni zapovjednik vodi vatrogasne intervencije u kojima sudjeluju zračne snage, tako da nisam mogao izravno bez njihovog odobrenja preusmjeriti kanader- posvjedočio je.
Nakon što je dobio prvu informaciju o nesreći, dao je, kako je rekao, nalog Vatrogasno operativnom centru Šibenik da o tome izvijesti Vatrogasno operativno središte Divulje. Tražio je da se kanader što prije vrati na Kornat, a od Divulja da provjere ima li koji helikopter u zraku koji bi odmah mogao otići na Kornat i pomoći vatrogascima. Od Vuke je tražio dodatne vatrogasne snage.

 

-Rečeno mi je da postoje Namjenski organizirane snage (NOS) na Lošinju. Dogovoreno je da helikopter odmah krene na Kornat i pomogne, nastavi za Lošinj, te da se nakon toga vrati u Šibenik po još jednu grupu vatrogasaca. Pet puta sam razgovarao s Vukom da vidim jeli helikopter krenuo prema Kornatu, no od njega nisam dobio nikakav odgovor - rekao je Slavica te dodao kako su vatrogasci iz JVP-a Šibenik prije odlaska na Kornat sa sobom nosili zaštitnu opremu.
Kako prenosi Slobodna, pojasnio je da su Državne interventne postrojbe (DIP) pod izravnom zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, te da je sezonsko zapošljavanje u DVD-ima pod njihovom ingerencijom, a da sklapanje ugovora nadzire Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na optužbu da o nesreći nije na vrijeme izvijestio centar 112 rekao je da je odmah nakon saznanja Vatrogasno operativni centar Šibenik (VOC) stupio u kontakt s

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.