Datum objave: 17. Travanj 2018

Zašto na dočeku Predsjednice nije odsvirana i šibenska himna i nije bilo Gradske straže

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući primjedbi novinara i voditelja Nikole Urukala koju je napisao na svom Facebook profilu razvila se zanimljiva rasprava o tomu je li ili nije bilo potrebno da se nakon Lijepe naše i nakon što je podignuta uz nju predsjednička zastava čuje i Šibenska balada kao himna grada domaćina.

 

„Predsjednica Kolinda je u Šibeniku. Na dočeku je bilo svečano, a Kolo je pivalo Lijepu našu. A moglo je Kolo za predsjednicu otpivati i svečanu pismu našeg grada - Šibensku baladu.Međutim, nije. Zašto nije, to ne znam. Uvjeren sam da bi to bilo sasvim primjereno u gradu ponosnom na svoje pivače i svoju pismu. Kolo bi to sigurno s velikom radošću napravilo da je to tako bilo dogovoreno. Predsjednici još jedna pisma, i uz to svečana, niti bi smetala, niti bi bila viška“, smatra Nikola Urukalo.

 

Mnogi su ga u tomu podržali, recimo novinarka Ojdana Koharević. „Protokol radi Ured predsjednice , znači samo im je tribalo prišapnit za baladu, ne virujen da je ne bi uvrstili“, kaže ona.

 

No bit priče pogodio je Krešmir Grubić koji ističe: „ Kolo ima uvijek spremnu himničnu varijantu Šibenske balade, to nije sporno. Ali, kad pjesma postane "himna", onda njezina izvedba više nije stvar procjene "da li bi bilo lipo ili ne". To je stvar zakona, pravilnika i protokola. Čisto sumnjam da službeni državni protokol ima predviđenu varijantu dizanja nacionalne zastave uz lokalnu himnu. Možda se mogla izvest nakon svih govora... ali u tom slučaju - ima li smisla izvedba službene pjesme Grada u "revijalnom" dijelu protokola? Sad možda djeluje da JA cjepidlačim, ali držim da se sa službenim simbolima treba postupati u skladu sa propisima, inače gube dignitet“.

 

I upravo je u tomu caka. Gradsko vijeće je izglasalo da „Šibenska balada“ postane himnom Grada Šibenika, ali nije donesen Pravilnik koji će definirati u kojim se prilikama ta pjesma kao šibenska himna izvodi. Znači posao nije dovršen.

 

A kada je već riječ o šibenskim obilježjima na dočeku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović onda se otvara i pitanje zašto na svečanosti nije bila Šibenska straža, kao jedina prava izvorna hrvatska postrojba. Nije bila predviđena protokolom, a i to je možda netko trebao šapnuti. Ali da bi to netko napravio mora prvenstveno biti svjestan vrijednosti koje imamo i to cijeniti.
 

Iz kategorije: Vijesti