Datum objave: 16. Travanj 2018

Političari i marihuana:Tportal pronašao da je i župan Pauk priznao da je probao marihuanu

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak javno je priznao da puši marihuanu u istupu koji bi bio neobičan za jednog šefa, uvjetno rečeno, konzervativne stranke da svojim dosadašnjim nastupima nije već odavno stranku Stjepana i Antuna Radića odveo u posve drugom, liberalnijem smjeru. Zavirili smo u arhive i prisjetili se toga koji su još političari javno obznanili da su koketirali s marihuanom, piše tportal.

'Apsolutno, nije baš da stalno pušim ili sam stalno pušio, ali mogu reći da su mi iskustva OK', kazao je Beljak u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2', da bi odmah potom dodao i da se marihuane laća 'samo kad mu ponude i kad je domaće proizvodnje'.
Nije ovo prvi Beljakov istup u kojem pozitivno govori o marihuani. Prije nešto više od mjesec dana u Hrvatskom saboru je predlagao da se proširi popis djelatnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), tako da se mogu baviti i uzgojem marihuane, između ostalog i zato da se 'opusti apatična atmosfera u koju su nas uveli vladajući'.

 

Naravno, prethodno bi je trebalo legalizirati. HDZ-ovac Ivan Ćelić tada mu je replicirao rekavši da se Beljak zanio hvaleći svoju ideju te da ćemo brzo saznati i da je Stjepan Radić pušio marihuanu.

 

Priča o legalizaciji lakih droga povremeno se javlja kao tema kada političari lijeve i liberalne provenijencije nastoje ušićariti još koji glas pred izbore, a desničari uglavnom negiraju ikakve kontakte s marihuanom. No nakon priznanja odmah slijedi ograda kako su marihuanu pušili samo jednom i nikad više da ih se ne bi prozvalo da promiču upotrebu droga u javnosti.

 


Nekadašnji HDZ-ov predsjednik i premijer Ivo Sanader otvoreno se hvalio kako se ponosi time što nikad nije zapalio džoint. Na njegovu tragu bili su mu i nasljednici u HDZ-u: Jadranka Kosor nikad nije probala travu i spremno je poručivala da će se boriti protiv tog zla, a i Tomislav Karamarko bio je iznimno negativno nastrojen prema marihuani jer smatra da se vrlo često kreće od nje, a završava na teškim drogama.

 

Iznimka u HDZ-u je aktualni šibensko-kninski župan Goran Pauk - on je priznao da je zapalio džoint 'jednom i nikad više'.
‘Probao sam jednom marihuanu i satrala me. Bila je prejaka i ubila me. Bacilo me na paranoju, u strah, i bilo je to prvi i zadnji put da sam popušio džoint', ispričao je medijima jednom Pauk svoje iskustvo s marihuanom.

 

Tradicija u SDP-u se nastavila pa je i njegov nasljednik na čelu SDP-a Zoran Milanović priznao da je jednom, davne 1985. godine, na maturalnoj večeri probao marihuanu.
'Davno. Grbavo iskustvo. Ne preporučujem. Ako već trebate opijate, popijte čašu vina', dao je savjet Milanović.

Marihuanu je probao i aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić, također samo jednom. I njemu je pušenje marihuane bilo loše iskustvo, a morao je i demantirati trač da je pušio travu u prostorijama Foruma mladih SDP-a.

 

Da je probao marihuanu tijekom studentskih dana, svojedobno je priznao i Radimir Čačić, predsjednik Reformista, naglasivši da nikada nije bio ovisnik, već ju je samo probao prilikom jednog druženja s prijateljima sa studija. I Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a, tijekom fakulteta probala je džoint. 'Da, pušila sam travu nekoliko puta, ali mi je svaki put bilo zlo od toga, pa poslije više nisam pokušala. Silno sam se trudila početi pušiti u vrijeme kad sam bila maturantica, ali nisam uspjela, nije mi išlo', priznala je Marak Taritaš svojedobno.

 

Marihuanu su pušili i Siniša Hajdaš Dončić te nekadašnji šef HSLS-a i aktualni gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.
Živi zid je danas jedina relevantnija stranka koja se otvoreno zalaže za legalizaciju marihuane, a u saborsku proceduru su poslali i prijedlog zakona o legalizaciji indijske konoplje. Prije je to, sjetit ćete se, činio ORaH, čija se čelnica Mirela Holy zalagala za legalizaciju marihuane u medicinske i rekreativne svrhe.


'Legalizacija marihuane dovela bi do renesanse naše poljoprivrede, do renesanse turizma i mislim da bi mnogi bili veseliji', rekao je Ivan Pernar u Hrvatskom saboru, propagirajući legalizaciju marihuane. Kada bi Hrvatska legalizirala marihuanu, smatra Pernar, postali bismo prijestolnica turizma, kao i Nizozemska, a prema njegovu mišljenju, mnogim mladim ljudima bio bi to dobar argument da se ne isele iz naše zemlje, prenosimo s t.portala.
 

Iz kategorije: Vijesti