Datum objave: 16. Travanj 2018

Žirje opet "na repu": Među 28 projekata Ministarstva nema gradnje trajektnog pristaništan na Žirju

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezavisni gradski vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika Anton dobra reagirao je na svom Facebook profilu zbog toga što u planu gradnje ili dogradnje niza trajektnih pristaništa na hrvatskoj obali i na otocima koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz pomoć EU fondova ponovno nema gradnje trajektne luke na Žirju koja je nasušna potreba.

„Volim da se gradi, ali tko je lud u ovoj priči. Grade pristaništa za trajekte na otocima koji nemaju aute i ne žele ih, a nemaju ni infrastrukturu za njih, a pak oni koji su ovisni o njima i imaju kilometre cesta i više naselja su izostavljeni iz ove lipe priče“, napisao je Dobra.

 

 

Namjera je realizirati 28 projekata u morskim lukama od Pule, Cresa i Senja do Korčule, Brača i Dubrovnika, ulaganja u vrijednosti 176 milijuna kuna koji se prvi put financiraju od bespovratnih sredstava EU usmjerenih za razvoj luka otvorenih za javni promet s ciljem integracije hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu i svladavanja prepreke za lokalni gospodarski rast.

 

Jutarnji list objavio je i popis luka koje su u tom projektu velikih infrastrukturnih ulaganja ,a među njima su iz Šibensko – kninske županije izgradnja trajektnog pristana u uvali Boci na otoku Zlarinu i izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije. Žirija nema!

 

Zamisao o uređenju alternativnog pristaništa u Koromašnjoj nije nova, a jedno vrijeme su bili i nadomak ostvarenju. Imali su potporu Branka Bačića, tajnika Kluba vijećnika HDZ –a u saboru, dobili su i suglasnost struke, ali su se Žirjani podijelili među sobom. nasuprot praktičnom rješenju u Koromašnjoj neki su inzistirali na puno daljoj uvali Stupica

 

U Koromašnjoj bi se trebao proširiti i produžiti bivši vojni mul, te urediti pristupni put. Po približnoj računici, cijela investicija, zajedno s projektnom dokumentacijom, stajala bi oko šest milijuna kuna.

 

Za to rješenje zalaže se i pomorski stručnjak, Žirjanin Ante Mrvica.

„Postojeća luka nije prilagođena za današnje brodove i treba graditi novu, pomoćnu luku.Već postoje neka rješenja. I ja sam se za njih zalagao, ali nisam naišao na podršku. Ne treba graditi ništa megalomanski jer je riječ o malim trajektima, ali po mom mišljenju alternativno pristanište je jedino rješenje. Žirije treba manji, ali jak brod jer je relativno daleko i treba prijeći otvoreno more. Ljeti je lako, ali problemi nastaju zimi. Sada je malo lakše jer vozi katamaran, ali to nije dovoljno. Žiriju treba i trajekt i novo, alternativno pristanište. Žao mi je što je prošlo tako puno vremena otkako se ponudilo rješenje. To se nije dovoljno ozbiljno shvatilo“, kaže on.
 

Iz kategorije: Vijesti