Datum objave: 13. Travanj 2018

EU SANKCIONIRALA POMFRIT I REŠ KRUH - A strahovali smo za sir i vrhnje!

Diana Ferić
Diana Ferić

Prženi krumpiri i kora kruha više ne smiju biti zlatno smeđe boje koja im daje osobito lijepi izgled, slastan okus i neodoljivi miris jer ih je na temelju mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane Europska komisija stavila na popis hrane opasne po zdravlje.

Ugostitelji više ne smiju pržiti krumpir do zlatno smeđe boje, a pekari ne smiju stavljati u prodaju reš pečeni kruh nigdje u Europskoj uniji pa ni u Hrvatskoj. Odluka je stupila na snagu početkom ovog tjedna i već bi je morali provoditi svi koji peku kruh i trže pomfrit.

Dakle ako volite reš kruh sa krasnom smeđom hrskavom koricom i malo zapečeniji pomfrit tamnije zlatne boje, zaboravite na te gušte.

EU je procijenila da to nije dobro za zdravlje jer takva hrana sadrži više kemijskih sastojaka akrilamida koji potencijalno povećavaju rizik od raka.

Akrilamid nastaje pri obradi hrane na visokim temperaturama u kemijskim reakcijama između aminokiselina i šećera poput glukoze, fruktoze i laktoze, a osim u pomfritu i kruhu ima ih i u kavi i kavovinama, ali i primjerice pečenim crnim maslinama.

EK je donijela uredbu o obveznoj primjeni termičke obrade hrane na temperaturama koje ne izazivaju nastanak većih količina akrilamida u hrani iako do sada ipak nije prikupljeno dovoljno podataka koji bi nedvosmisleno dokazala kancerogenost reš kruha i zapečenijeg pomfrita.

Problem smanjenja akrilamida u hrani pekari i ugostitelji morat će rješavati drukčijim izborom sastojaka i vrsta krumpira, mijenjanjem recepata i pečenju odnosno prženju na prihvatljivijim temperaturama.

Ovu mjeru EK pekari i ugostitelji moraju provesti tijekom naredna četiri mjeseca. Inače analize pekarskih proizvoda, pomfrita i slične hrane pokazale su da je rizik od akrilamida u Hrvatskoj zanemariv.

Dakle, recite zbogom reš kruhu, zlaćanom pomfritu i mirisnoj jutarnjoj kavi. A mi smo se bojali da će Hrvatska nakon ulaska u EU ostati bez mladog sira i vrhnja?

Što je iduće na redu? Riba i bržole pečene na gradelama? Prasetina i janjetina s ražnja?
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: