Datum objave: 03. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN – Buknuo rat između sela Dubrava i Danilo – Biranj

Diana Ferić
Diana Ferić

Više tisuća loza u desetinama vinograda posječeno je u ratu između mještana sela Dubrava i Danilo Biranj koji je eskalirao na današnji dan 3. travnja 1934. godine nakon neuspjelog pokušaja mirenja na sudu u Šibeniku.

Sukobi između mještana Dubrave i Danila – Biranj počeli su još krajem 19. stoljeća i do pokušaja mirenja trajali su već više od 40 godina. Uzrok sukoba bio je jedan pašnjak za kojeg se Dubrava i Danilo – Biranj nisu mogli dogovoriti čiji je, a sud u Šibeniku ni za vrijeme Austro – Ugarske vlasti ni nakon Prvog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji, nije uspio donijeti konačnu presudu tko je u pravu.

I prije eskalacije do koje je došlo na današnji dan 1934. godine bilo je sukoba između mještana koji su jedni drugima uništavali vinograde, rastjerivali stada ovaca, palili pašnjake i nanosili svakojaku štetu, a bilo je fizičkih obračuna pa i pucnjave iz lovačkih pušaka.

Ni na sudskom ročištu 1934. godine nije se mogao vidjeti kraj tom sporu, a pretpostavlja su se razmirice koje su do tada trajale već gotovo pola stoljeća pretvorile u bespoštedni rad kada u trenutku kada su mještani Danila – Birnja naslutili da bi sud mogao presuditi u korist Dubrave.

Sječa i uništavanje vinograda nisu prestali ni nakon što je policija uhitila i zatvorila na desetine bijesnih i nezadovoljnih žitelja Danila – Biranj, a zatim i mještana Dubrave koji su se spremali na osvetnički pohod. Materijalna šteta bila je golema, a vinogradi su bili tako temeljito uništeni da je njihova obnova bila upitna.

Spor između Dubrave i Danila – Birnja nije bio riješen ni narednih godina, a okončan je tek nakon Drugog svjetskog rata.
 

Iz kategorije: Vijesti