Datum objave: 31. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN - VK „Krka“ prvi puta dobio pridjev Hrvatski u svom imenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Niko Kečkemty je predložio, a Skupština jednoglasno oduševljeno prihvatila da se od 31. ožujka 1940. godine Pomorski športski klub „Krka“ ne zove više teako nego Hrvatski pomorski športski klub „Krka“.

Tako je slavni šibenski klub osnovan 1923. godine prvi (i jedini) puta u svojoj povijesti dobio pridjev Hrvatski u svom imenu. Ime HPŠK „Krka“ nosio je samo godinu dana, do travnja 1941. godine kada je i Šibenik zahvatio vihor Drugog svjetskog rata. Nakon rata klub je obnovljen, ali je dobio novo ime i nikada više nije u svom imenu imao posvojni pridjev Hrvatski. Odluka o promjeni imena 1940. godine donijela je u trenucima zanosa nakon osnivanja Hrvatskog veslačkog saveza „suverenog veslačkog foruma u Banovini Hrvatskoj“.

Na čelu uprave koja je donijela povijesnu odluku da PŠK „Krka“ promijeni ime u Hrvatski pomorski športski klub „Krka“, 1940. godine bio je dr. Jure Dominis, a tajnik Toma Dominis. Članovi uprave bili su Niko Kečkemty, Filip Babić, Ante Šare, Ćiril Tommaseo, dr. Đoko Malešević, Marko Šupuk, pomorski kapetan Nikola Turina, Blaž Bolanča, dr. Filip Draženović, dr. Ante Dreščik, Ante Frua, Josip Jurinić, Dujo Maričić, Petar Iljadica Peko, Ante Antić, Mate Paić i Nikola Kimer.

Sa sjednice Skupštine PŠK / HPŠK „Krka“ 31. ožujka 1940. godine poslan je „pozdravni brzojav vođi hrvatskog naroda dr Vladku Mačeku, banu Banovine Hrvatske dr. Ivanu Šubašiću i Hrvatskom veslačkom savezu“.

Znakovito je da te godine HPŠK „Krka“ prvi puta od 1923. godine nije dobio uobičajenu financijsku potporu od resornog ministarstva u Beogradu.

Usput, na današnji dan 1940. godine u Šibeniku je padao snijeg. Najteže je bilo u Skradinu i skradinskom zaleđu gdje je napadalo toliko snijega da su, tražeći pomoć, poručivali kako da u njihovom kraju "i sam bog od od ljudi okrenuo glavu".
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3