Sidebar Menu

Datum objave: 29. Ožujak 2018

Na području Skradinskog buka sade osamdeset stabala johe

Šibenik News
Šibenik News

 'Ako razmišljate godinu dana unaprijed, posijte sjeme. Ako razmišljate deset godina unaprijed, posadite drvo“, zapisao je kineski pjesnik 500 godina prije nove ere. Svjesni važnosti drveća za očuvanje bioraznolikosti i kakvoću zraka koji udišemo, u Nacionalnom parku „Krka“, na Skradinskom buku, 29. i 30. ožujka hortikulturni djelatnici sadit će dvogodišnja stabla johe.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka „Krka“ za 2018. predvidjela je, u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja šuma, sječu suhih kanadskih topola i platana u „ex kampu“ na Skradinskom buku i sadnju autohtone johe i poljskog jasena. Naime, kanadske topole dijelom su srušene zbog utjecaja vjetra, a dijelom su uklonjene zbog lošeg fiziološkog stanja. Na njihovom mjestu niknut će stabla johe, sadnice kojih su uzgojene u Hrvatskoj, kao tipična vegetacija uz vode tekućice. Da postignu svoju punu veličinu, johama treba šest do sedam godina.

Projekt sječe kanadskih topola i sadnja autohtone johe, za koji su dobiveni potrebni uvjeti zaštite prirode, trajat će tri godine, ali zamjena će se obavljati u fazama. Iduća sadnja je opet na proljeće.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.