Datum objave: 26. Ožujak 2018

Učiteljska vijeća odbila uključivanje šibenskih škola u eksperimentalnu fazu kurikularne reforme

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo dvije škole iz Šibensko – kninske županije i to OŠ Primošten i Prometno – tehnička škola u Šibeniku ušle su u eksperimentalni program provođenja kurikularne reforme u Hrvatskoj koji će početi od jeseni ove godine.
Kako doznajemo u odjelima za prosvjetu Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije nije ih se puno više ni prijavilo – još samo Tehnička škola iz Šibenika.

 

Od osnovnih škola u gradu Šibeniku niti jedna jer za to nisu bila Učiteljska vijeća. To je ipak zaprepašćujući kada se zna koliko našu učenici čeznu za reformom obrazovanja, koliko za racionalizacijom gradiva toliko za drukčijim načinom učenja.

 

 

S namjerom prijave na Javni poziv za provođenje eksperimentalnog programa „Škola za život“ obratili su nam se ravnatelji tri osnovne škole: OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Brodarica i OŠ Tina Ujevića koje su od Grada Šibenika kao osnivača zatražile suglasnost za provođenje eksperimentalnog programa, što je bio jedan od uvjeta prijave. Sve tri osnovne škole dobile su potrebnu suglasnost osnivača za provođenje eksperimentalnog programa. Međutim, pored ove suglasnosti škole morale pribaviti još i suglasnosti Školskog odbora, suglasnost Vijeća roditelja te suglasnost Učiteljskog vijeća, prema našim saznanjima, nisu dobile potrebnu suglasnost Učiteljskih vijeća.“, kaže Mirjana Žurić pročelnica Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Grada Šibenika.
Provjerili smo u školama i zaista djelatnici nisu bili za uključivanje u eksperimentalni program kurikularne reforme.
„ja sam bio za to jer mislim da je to dobar način da se pripremimo za ono što nas ionako čeka u 2019. godini, a škola bi dobila i novac za opremanje i to između 300 000 i 500 000 kuna. No Učiteljsko vijeće nije bilo za to. Čini mi se da su razočarani prethodnih reformama i da više ni u što nemaju povjerenje, a, ruku na srce, ni Ministarstvo obrazovanja i znanosti to nije dobro is komuniciralo s nama na terenu“, kazao nam je jedna ravnatelj.

 

Od jeseni u 46 osnovnih i 26 srednjih škola kreće eksperimentalni program kurikularne reforme "Škola za život". U kurikularnu reformu koja je zaustavljena za vrijeme Šustarove vladavine, tako će od iduće nastavne godine biti uključen 6401 učenik osnovne škole te 2323 učenika srednjih škola, piše portal Index.hr.

 

U Zagrebu će se kurikularna reforma početi primjenjivati samo u OŠ Ivana Cankara, a najviše škola po županijama odabrano je u Osječko-baranjskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"Na javni poziv za izvođenje eksperimentalnoga programa kurikularne reforme prijavile su se 143 matične osnovne škole i 231 područna te 72 srednje škole, što je bitno više od maksimalno planiranih 50 osnovnih škola i 30 srednjih škola u kojima će se od iduće školske godine provoditi taj program", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 

Najveći odaziv iz Osječko-baranjske županije

Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije – prijavilo se 29 škola, među kojima je 16 osnovnih škola i 13 srednjih škola, dok je najmanje prijava bilo iz Koprivničko-križevačke – samo dvije srednje škole, a nijedna osnovna škola.
z Brodsko-posavske županije najviše je prijava s obzirom na ukupan broja škola u tim županijama jer se u toj županiji prijavilo 34 posto od ukupnoga broja osnovnih i srednjih škola.
Kada je pak riječ o srednjim školama iz dviju županija, Karlovačke i Ličko-senjske, nije stigla ni jedna prijava srednjih škola, a mali postotak prijava srednjih škola zabilježen je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojoj se prijavilo samo šest posto srednjih škola.

Što uključuje reforma?

Novi eksperimentalni kurikulumi uključuju novi nastavni materijal (uključujući i digitalni), stručno usavršavanje učitelja, opremanje škola (ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema), besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike – podrška svih telekomunikacijskih tvrtki, promjene okruženja za učenje.

Uz to nema dodatnog financijskog opterećenja za škole.

Podsjetimo, javna rasprava oko kurikularne reforme koju je vodio Boris Jokić završena je prije dvije godine, a kako je cijela reforma bila zaustavljena za vrijeme bivših ministara Predraga Šustara i Pave Barišića, rad na njoj je nastavljen prije nekoliko mjeseci.

 

 

Iz kategorije: Vijesti