Datum objave: 21. Ožujak 2018

Otoci i dalje zadnja rupa na svirali:Prijavljen samo jedan projekt za četiri šibenska otoka

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija dobila je najmanje novca od svih otočnih županija u Hrvatskoj od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, oko milijun i pol kuna za četiri projekta i tu uređenje šetnice na Krapnju, Tematski park na Jezerima, drugu fazu izgradnje sportskog igrališta na Prviću i uređenje jedne pješačke staze u Murteru i to je sve. Ukupno je odobreno 40 projekata vrijednih 19 milijuna kuna kao dio Programa razvoja otoka u ovoj godin. Šibenik je za svoja četiri naselejna otoka kandidirao samo jedan projekt, šetnicu na Krapnju i dobio 370 000 kuna odnosno 0,5 posto ukupno odobrenih sredstava za otoke.

 

Netko je napisao kako je ministrica tog ministarstva Gabrijela Žalac „zaboravila“ na šibenske bodule, ali prije će biti da ih je zaboravila gradska vlast koja je umjesto dva projekta, koliko su imali pravo, prijavila samo jedna i to uređenje šetnice na otoku Krapnju. Zvuči nevjerojatno da nisu iskoristitli niti onaj minimum koji im se nudi i to u situaciji kada, primjerice, Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora Žirja daje ostavku na tu funkciju jer se ne rješavaju egzistencijalni, komunalni problemi otočana. Problem je očito u nepostojanju koordinacije između gradske uprave i otočnih mjesnih odbora ili općenito zanemarivanja otočnih projekata. Projekti na udaljenijim otocima imali su šansu  dobiti više bodova.

 

„Nisu prijavljena dva projekta za otoke jer je u gradskom proračunu za ovu godinu planiran niz projekata za koje je već ostvareno sufinanciranje iz vanjskih izvora te je za njih potrebno osigurati i proračunski dio sredstava.Zbog ograničenih godišnjih proračunskih sredstava, ne može se, na žalost, napraviti sve u jednoj godini, već se nastoji ravnomjerno rasporediti. Grad Šibenik je u ovoj godini prijavio jedan projekt- Adaptaciju šetnice na otoku Krapnju. Projekt je dobro pripremljen s ciljem da se ostvari što veći broj bodova, time i visina subvencije. U drugim županijama je veći broj otoka koje su ujedno samostalne jedinice lokalne samouprave, te je time i broj prijava, odnosno potpisanih ugovora veći“, stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ureda šibenskog gradonačelnika.

Kada je riječ Žirju, kažu da je Projekt uređenja ceste na otoku Žirju u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU realiziran je prošle godine.

 

Neslužbeno doznajemo da su gradske službe pet dana prije isteka roka za prijavu otočnih projekata panično tražile od predstavnika mjesnih odbora imaju li nešto pripremljeno, ali nitko ništa ozbiljno nije imao tako da je „knjiga zaista pala na jedno slovo“ uza sve probleme koje muče otočane. Šetnice i sportska igrališta su, osim toga, zaista kozmetika, koja ne vraća ljude na otoke niti im pomaže da na njima ostanu živjeti.

Sve je više argumenata za to da je jedina šansa za razvoj otoka u šibenskom arhipelagu osnivanje samostalne otočne općine što je inicirao Anton Dobra, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti