Datum objave: 14. Ožujak 2018

Nije prošlo da se stanarima odvoz smeća naplaćuje "odokativno" i po broju članova kućanstva

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko kad se dogodilo na sjednicama Gradskog vijeća Grada Šibenika da vladajući popuste pred kritikama i prijedlozima oporbe, a upravo se to dogodilo s prijedlogom odluke o izmjeni Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, odnosno o modelu obračuna za stanare višekatnica, koji je ipak poslan na popravni, čak će se o spornim temama organizirati i, što se zaista do sada nije dogodilo, javno savjetovanje s građanima.

 

Sporan je naime način na koji će tvrtka „Zeleni grad“ stanarima u višekatnicama obračunavati, po novim pravilima, obračunavati cijenu za odloženo smeće. Po nedavno prihvaćenoj Odluci svako bi kućanstvo trebao platiti račun za odvoz samo onoliko smeća koliko odbaci ,a li pokazalo se da „Zeleni grad“ ne zna, a nije jedini u Hrvatskoj, na temelju čega će to obračunati pa su išli linijom manjeg otpora i predložili jednostavno rješenje – da se odvoz smeća plaća kao što se u višekatnicama plaća voda, a to znači po broju članova domaćinstva,a ne po stvarnoj količini odloženog otpada, a mjerna jedinica bi bila 60 litara po članu kućanstva.

 

Prva je na tu traženu izmjenu reagirala Ljubica Kardum, vijećnica Hrvatske stranke umirovljenika koja je zatražila dodatno obrazloženje.

 

Joško Šupe iz SDP –a je upozorio da se tim predloženim načinom obračuna anulira princip da svatko plati račun za onoliko kućnog otpada koliko proizvede inače sve nema smisla.
„Ključ svega ovoga je da na se kraju plati onoliko otpada koliko ga proizvedemo i da se smanji sveukupna količina otpada, ali danas se ova odluka protivi tome. Ovdje se ponašamo suprotno jer stimuliramo nekoga da ne odvaja otpad budući da u odluci stoji da stanari u stambenim zgradama moraju platiti 60 litara po glavi bez obzira na količinu proizvedenog otpada“, rekao je Šupe.

 

Vijećnica Iris Ukić Kotarac je istaknula kako treba tražiti pravednije rješenje.
"Ajmo izračunati koliko često djelatnici Zelenog grada dolaze prazniti spremnik ispred zgrade i odrediti kolika je ta količina otpada. Treba utvrditi koliki volumen tog spremnika pa onda vrijednost možda i bude 60 litara, ali i manje ili više. Ajmo imati referentni pokazatelj koji će biti pravedan“, predložila je Ukić Kotarac.

 

Miro Lucić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove priznao je da i oni lutaju u traženju najboljeg rješenja, nazivaju druge gradove koji isto tako ne znaju što će, obilaze terene oko višekatnica i traže primjerena mjesta za spremnike za smeće pa im se očito ne „siluju“ rješenja što je pokazao i gradonačelnik Burić koji je povukao sa sjednice preložene izmjene Odluke.
 

Iz kategorije: Vijesti