Datum objave: 13. Ožujak 2018

Šupe tvrdi da proračun tone,a gradonačelnik ga optužuje da plasira dezinformacije

Diana Ferić
Diana Ferić

Potapa li se gradski proračun, kao tvrdi SDP, odnosno njihov vijećnik Joško Šupe ili je on stabiliziran kako tvrdi gradonačelnik Šibenika Burić dilema je koja ostaje i nakon Aktualnog sata na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Naime, prema Financijskom izvješću o rezultatima Grada Šibenika iz 2014. godine grad je završio u minusu oko 17 milijuna kuna. „ Grad Šibenik nema uravnotežen proračun, nije solventan, ukupne obveze popele su s ena skoro 90 milijuna kuna, a dospjele obveze na dan 31. prosinca bile su 44,5 milijuna kuna… nabrajao je vijećnik Šupe naglasivši kako smo u puno lošijoj situaciji od Dubrovnika, Splita i Zadra.

Gradonačelnik Burić je u odgovoru u nekoliko navrata isticao da je značaj dio tih obveza naslijeđen od prošlih vlasti ,a posebno je isticao 2013. Godinu kad su vlast preuzeli od SDP –a i njegovih partnera,a kao krivca je naveo i takozvanu mini poreznu reformu koju je bila donijela Milanovićeva vlada.

"Naslijedili smo kada se sve zboroji 36 milijuna obveza od bivše vlasti. Vlada Milanovića je dobila mini poreznu reformu koja je devastirala lokalne proračune, a to je 10 milijuna kuna minusa svake godine u proračunu Grada Šibenika. 2017 imamo 54,8 milijuna kuna prihoda iako nam raste zaposlenost tako da imamo 27 milijuna kuna manje u proračunu zbog te Milanovićeve umotvorine. Grad Šibenik potražuje oko 51 miliju kuna odnosno 10 milijuna kuna više od iznosa dospjelih obveza što znači da se ništa panično ne događa. Mi imamo oko 400 milijuna kuna udjela u mnogih tvrtkama koje mi uvijek možemo aktivirati. Činjenica je i da na puno toga mi ne možemo utjecati , a Prihodi na koje mi možemo utjecati su mali. Mi smo vratili više od 25 milijuna kuna kredita koje smo naslijedili od bivših vlasti. U to spada bazen, Gradska knjižnica...“, objasnio je gradonačelnik Burić.

 

Šupu je optužio da „širi laži i plasira dezinformacije i diže paniku, a da zaboravlja da je i on “ sljednik određene opcije iza koje su ostali dugovi iako on nije izravno u tome sudjelovao.
Šupe nije mogao replicirati već, prema Poslovniku, može samo zatražiti dodatne pisane odgovore pa mu je predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović oduzeo riječ.

 

„Promatrači su vam iza leđa pa ste malo egzaltirani. Oduzimam vam riječ“, kazao je Zlatović, a Šupe je dodao da je to demokracija na njihov način.


Šupe je zatražio da se vijećnici izjasne o tomu da bude izvanredna sjednica Gradskog vijeća zbog lošeg financijskog stanja. Gradonačelnik je kazao da je to, po njegovom mišljenju to nepotrebno i da će se to dogoditi jedno ako grad ne bude imao novca za isplatu plaća.
 

Iz kategorije: Vijesti