Datum objave: 15. Veljača 2018

Ministarstvo kulture nije dalo niti kunu za "Brešanove dane" u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo kulture odbilo je zamolbu Hrvatskog narodnog kazališta da sudjeluje u financiranju manifestacije „Brešanovi dani“ koja bi se trebala održati u svibnju u Šibeniku, ali prema riječima Maje Trlaje, ravnateljice šibenskog kazališta ta će manifestacija, istina siromašnije nego što je bilo planirano ipak biti organizirana.

 

– "Brešanovi dani" održat će se krajem svibnja i trajat će tri dana. Osim stručnog skupa na kojem će sudjelovati šestero predavača, bit će premijerno izvedena i predstava našeg teatra "Kako je počeo rat na mom otoku", u režiji Dražena Ferenčine, a u goste smo pozvali i Dramsku amatersku družina iz Vodica koja je na scenu postavila Brešanova "Mastodonta". Prvotno smo planirali pozvati i neka inozemna kazališta s Brešanovim predstavama, ali kako je Ministarstvo kulture odbilo taj naš projekt, za koji smo tražili 170.000 kuna, to je sada otpalo. Troškove manifestacije sveli smo na 80.000 kuna i mislimo kako uz pomoć Grada Šibenika kazalište to može podnijeti , kazala je za šibenski.hr Trlaja.


Na čekanju je i projekt uređenja memorijalne sobe posvećene Ivi Brešanu o kojem smo u nekoliko navrata pisali. Ta bi se soba s multimedijalnim sadržajima trebala urediti u prostoru takozvane kazališne kavane. taj je projekt osmišljen nakon što je Brešanov sin, Vinko Brešan Gradu Šibeniku poklonio Brešanovu knjižnicu, rukopise i drugu vrijednu dokumentaciju te neke predmete koji se za njega vežu poput stola na kojem je napisao sve svoje romane.

 

Prema riječima Maje Trlaje za uređenje tog prostora potrebno je 800.000 kuna.

– Taj smo projekt prijavili još u rujnu prošle godine na natječaj za javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture. No, još nemamo odgovor je li on prihvaćen ili odbijen. Svakako, nećemo odustati od toga, pa makar počeli s prvom fazom radova, ali kada će projekt biti realiziran, sve ovisi o financijama – kazala je Maja Trlaja posebno ističući kako je u proračunu Grada Šibenika Brešanova spomen-soba uvrštena kao kapitalna investicija šibenskog teatra.


Optimisti su očekivali da će Brešanova spomen soba biti uređena do ovogodišnjih Brešanovih dana, ali to se očito neće dogoditi.
 

Iz kategorije: Vijesti