Datum objave: 03. Veljača 2018

NA DANAŠNJI DAN: Sahranjen Josip Grieshaber koji je potonuo s razaračem "Ljubljana"

Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Grieshaber, narednik mornarice Kraljive Jugoslavije poginuo je u havariji razarača "Ljubljana" koji je 24. siječnja 1940. godine potonuo u Šibenskoj luci, sahranjen je na današnji dan uz najviše vojne i državne počasti.

Razarač "Ljubljana" bio je izgrađen u splitskom brodogradilištu 1938. godine, a nakon nepune dvije godine plovidbe potonuo je u Šibenskoj luci nakon udara u stijene na izlazu iz kanala sv. Ante. Akcija vađenja olupine trajala je gotovo pet mjeseci. Nakon što je podignut s morskog dna otegljen je Boku Kotorsku gdje ga je 1941. godine neposredno po završetku obnove zarobila talijanska fašistička vojska u čijoj je ratnoj mornarici pod imenom "Lubiana" služio kao eskorntni brod za opskrbu trupa u sjevernoj Africi. U proljeće 1943. godine nasukao se na hrid ispred obala Libije i zauvijek potonuo.

Bio je dug 98 metara, širok 9,5 metara, opsluživala ga je posada od 145 mornara, časnika i dočasnika, a bio je naoružan s 4 topa od 120 mm, 4 protuzrakoplovna topa "Bofors" od 40 mm, dvije teške strojnice od 12,7 mm, a imao je 30 morskih mina i šest torpeda od 550 mm.

Istoga dana uvečer, nakon sahrane narednika Josipa Grieshabera, u Šibeniku jer održav Veliki Hrvatski narodni ples. Bila je to do tada u Šibeniku neviđeno raskošna manifestacija te ujedno jedan od najvećih političkih skupova ikada održanih u Šibeniku.

Na Veliki Hrvatski narodni ples došao je gotovo doslovno cijeli Šibenik, a svi su muškarci na glavama imali crvene kape. Ples je otvoren himnom "Lijepa naša Domovina", a sala hotela "Krka" bila je ukrašena hrvatskim zastavama i slikama Matije Gubeca, Stjepana Radića i Vladka Mačeka.

U veljači 1940. godine u Šibenani su se rugali dubrovačkim lovcima koji su se osramotili na svojoj godišnjoj skupštini kada im je neki šaljivdžija u dvoranu ubacio obojenog galeba, a oni prema šibenskoj verziji te priče, pomislili da je fazan pa su kada je izletio van, sa svim svojim naoružanjem krenuli za njim u potjeru i "zalud potrošili svu silu naboja da ga smaknu."
 

Iz kategorije: Vijesti