Datum objave: 12. Siječanj 2018

Ante Vrban za svoju "Kameleon kućom" na Jadriji dobio German Design Award

Diana Ferić
Diana Ferić

Arhitekt sa šibenskim korijenima Ante Vrban jedan je od dobitnika German Design Award (Njemačke nagrade za dizajn) u 2018. godini i to za svoju AV kuću na Jadriji nazvanu „Kameleon kuća“. Žiri je bio oduševljen načinom na koji se ta kuća uklopila u okoliš i načinom na koji se okoliš na njoj reflektira čineći ju nevidljivom. Riječ je o minimalističkom dizajnu s čistom dizajnerskom estetikom, kući koja je idealna za odmor i relaksaciju, zaključili su.

To nije prvi put da Vrbanova kuća na Jadriji, uz plažu izaziva oduševljenje.
Za to podneblje Vrban je emotivno vezan jer je tu provodio svako obiteljsko ljetovanje od rođenja. Kada je zamišljao svoju idealnu kuću, kaže, imao je dva uvjeta ; da bude smještena tik uz more te da bude u formi staklenog paviljona koji je funkcionalan i arhitektonski pročišćen.

"Kada su mi javili da se prodaje kuće u prvom redu do mora bio sam na gradilištu u Londonu. Čak se sjećam da je bio četvrtak. U petak popodne sam već bio u Šibeniku i kupio ju. Nakon preko 300 projekata po svijetu, došlo je vrijeme da napravim nešto za sebe. I ova kuća je upravo to. Prijatelji mi često govore da je ova kuća oličenje mene", kazao je jednom prilikom Vrban za Portal hrvatskih arhitekata.

 

Prilikom projektiranja glavna nit vodilja bila mu je bila stapanje kuće s okolinom te je kompletna prednja fasada izrađena u reflektirajućem staklu dajući kući kameleonsku osobinu.
Ante Vrban autor je više od 300 projekata širom svijeta.

 

FOTO:Portal hrvatskih arhitekata

Iz kategorije: Vijesti