Datum objave: 29. Prosinac 2017

Grad Šibenik platio poduzetniku Dinku Vukorepi 3,5 milijuna kuna odštete

Diana Ferić
Diana Ferić

Proračun Grada Šibenika ovršen je ovih dana s oko 3,5 milijuna koje su isplaćene šibenskom poduzetniku Dinku Vukorepi. On je još 2 001. godine tužio Grad Šibenika za nadoknadu štete koju je pretrpio zbog toga što je raskinut ugovor o zakupu prostora sadašnjeg VK Krka koji je adaptirao za svoj disko klub Veslo.

 

U šibenskoj gradskoj upravi ističu da se taj spor nije mogao izbjeći jer je Grad Šibenik tužen, ali tvrde da sve još nije gotovo jer su početkom prosinca 2016. godine zatražili reviziju pravomoćne presude Županijskog suda u Šibeniku.

 

Gradska vlast u Šibeniku u kojoj su tada bili HDZ i HSLS je 10. siječnja 1999.g. zaključen je ugovor o zakupu poslovnog prostora kojim je Grad Šibenik, kao zakupodavac, dao Dinku Vukorepi, kao zakupcu, u zakup na rok od 10 godina poslovni prostor u Šibeniku , tadašnji disko klub "Veslo").

Člankom 9. ugovoreno je da će zakupnik rekonstruirati krovište te sanirati oštećenja na objektu,a da će mu za uloženi novac biti smanjena zakupnina.

 

Na temelju elaborata o procjeni vrijednosti građevinskih i obrtničkih radova stranke su 1. listopada 2000.g. sačinile aneks ugovora o zakupu poslovnog prostora kojim su zakupniku priznata ulaganja u iznosu od 2.494.068,57 kn te je ugovor o zakupu produžen do 31.prosinca 2010. godine s tim da je za to vrijeme zakupnik oslobođen plaćanja zakupnine, a odobreno mu je i da taj poslovni prostor može davati u podzakup.

Međutim, u vrijeme zaključenja aneksa ugovora Grad Šibenik je temeljem tužbe Veslačkog kluba "Krka" izgubio vlasništvo poslovnog prostora, a Veslački klub "Krka" odbio je priznati ugovor o zakupu poslovnog prostora odnosno zatražio je od zakupca dodatna ulaganja u prizemlje objekta u vrijednosti tadašnjih 200.000,00 DM.

 

Budući da su nastupile nove okolnosti zakupnik Dinko Vukorepa je 27. kolovoza 2001.g. ustao s tužbom kojom od Grada Šibenika traži da mu isplati iznos od 8.297.749,95 kn.
Krajem 2009. godine donesena je presuda u korist Grada Šibenika, ali je Vrhovni sud, nakon uložene revizije, cijeli predmet vratio na ponovno suđenje.

 

„U ponovljenom postupku Općinski i Županijski sud su donijeli presudu kojom su naložili Gradu Šibeniku da tužitelju isplati iznos koji je isti već ovršio. Međutim Grad Šibenik je 05. prosinca 2016. godine uložio reviziju na presudu Županijskog suda u Šibeniku broj Gž-iz čega proizlazi da ovaj postupak još uvijek nije konačno završen”, odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

 

Poznato je da je s radom disko kluba Veslo bilo puno problema zbog pobune stanara koji su tvrdili da nemaju mira zbog prekomjerne buke. Podnesena je bila i prijava Ministarstvu graditeljstva koje je bilo otkrilo i niz nepravilnosti u načinu na koji je bila izdana građevinska dozvola za rekonstrukciju te zgrade.

 

U svakom slučaju, gradski proračun je ostao “kraći” za oko 3,5 milijuna kuna, a to, čini se i nije jedini veliki sudski spor u kojem Grad sudjeluje. Vijećnica NL Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac zbog toga je zatražila da gradska uprava na mrežnoj stranici objavi sve velike sudske sporove koji se vode.

Iz kategorije: Vijesti