Datum objave: 12. Prosinac 2017

Jako jugo nastavlja divljati,u noći s utorka na srijedu temperature padaju i za 10 stupnjeva

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon jučerašnjeg iznimno toplog dana za prosinac, južina će se nastaviti i danas te će donijeti još toplije vrijeme nego jučer.

Jako jugo, koje nije nimalo bezopasno, puhat će i danas.
Jučer je, naime, zbog jakog vjetra poginuo jedan muškarac koji je pokušao sanirati štetu od vjetra nastalu na kući, dok je ekipa lovaca na oluje iz Senja pokazala na svojem Facebooku koliko jako jugo može biti, piše Index.hr.
 

Temperature do 18 stupnjeva

Kako javlja DHMZ, danas se očekuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme. Na sjevernom i južnom Jadranu te u Gorskom kotaru od jutra je moguća povremena kiša, koja se u ostatku zemlje očekuje tek od sredine dana.

Uglavnom suho zadržat će se jedino na istoku zemlje, gdje će danas biti i najtoplije, s temperaturama do 18°C. Vrijeme će biti oblačno, s mjestimičnom kišom.

Iznadprosječno toplo vrijeme bit će i u središnjoj Hrvatskoj, s temperaturama od 11 do 17°C. I u središnjoj Hrvatskoj očekuje se uglavnom oblačno vrijeme, s mogućnošću mjestimične kiše.

U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak jugozapadnjak, mjestimice s olujnim udarima, osobito u gorju, a očekuje se kako će u večernjim satima oslabiti.

 

Za Istru i sjeverni Jadran na snazi narančasti Meteoalarm

U Istri i na sjevernom Jadranu danas će također prevladavati oblačno vrijeme, a moguća je i povremena kiša, koja a ovom području, za razliku od ostatka zemlje može biti obilnija. Puhat će umjereno do jako jugo, koje će na udare biti i olujno.

Temperature će se kretati od 13 do 15°C, a upravo zbog najave olujnog juga i mogućnih obilnijih oborina, za to područje na snazi je i narančasti Meteoalarm.

Tako je za područje Like i Gorskog kotara tako je na snazi narančasti Meteoalarm, zbog olujnih udara juga, ali zbog kiše koja mjestimice može biti obilna.

Očekuje se kako će udari juga biti jačine od 65 do 120 km/h, dok se u Gorskom kotaru očekuje količina oborina od 30 do 60 milimetara.

Za područje Istre na snazi je narančasti Meteoalarm jer je za danas na području Rijeke predviđena obilna kiša, s količinama oborine od 30 do 60 milimetara.

Osim toga, za isto područje je na snazi i žuti Meteoalarm, zbog jakog i olujnog juga sa srednjom brzinom od 65 do 80 km/h te najjačim udarima vjetra preko 65 km/h.

Za ostatak zemlje na snazi je žuti Meteoalarm zbog olujnog vjetra.

 

Jako i olujno jugo na Jadranu i jugu zemlje

Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana poslijepodne oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Na samom jugu Hrvatske bit će djelomično sunčano vrijeme, a mjestimice je moguća kiša.

I na jugu zemlje će puhati jako do olujno jugo, a temperature će se kretati od 14 do 16°C.

Temperature na Jadranu će se kretati od 12 do 17°C.

U noći na srijedu moguć snijeg, temperature niže za 10°C

U noći na srijedu očekuje se promjena vremena, koja će donijeti zahlađenje, a u višem gorju i susnježicu i snijeg.

Tako se sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom te susnježicom i snijegom u višem gorju. Kiša će uglavnom padati prijepodne, osim istoka i juga zemlje gdje se očekuje poslijepodne i navečer.

Vjetar će oslabjeti, pa će tako puhati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, poslijepodne jugozapadni, a na preostalom dijelu umjeren do jak južni i jugozapadni u slabljenju i okretanju na sjeverozapadni.

Najveća promjena osjetit će se u temperaturama, koje će pasti i za 10 °C.

Tako se sutra na istoku zemlje očekuju temperature od 5 do 7°C, dok se u središnjoj Hrvatskoj očekuje od 3 do 6°C.

Na Jadranu će se temperature kretati od 10 do 15°C te će padati u večernjim satima.
 

Iz kategorije: Vijesti