Datum objave: 08. Prosinac 2017

Brodarica i još četiri plaže u Županiji dobivaju po 500 000 kuna od Ministarstva turizma

Diana Ferić
Diana Ferić

Bespovratna sredstva za uređenje pet plaža u Šibensko – kninskoj županiji i to plaže Brodarica, plaža Vruje u Vodicama. Lolić u Pirovcu, Luke u Murteru i Lozica u Rogoznici odobrilo je Ministarstvo turizma u s ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. Za svaku od tih plaža izdvojeno je 500 000 kuna. Ministarstvo je objavilo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava. Tom su Odlukom odobrena sredstva za sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijuna kuna i to za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre.

„Javna turistička infrastruktura sastavni je dio turističke ponude svake destinacije i zato je iznimno bitno da u nju kontinuirano ulažemo. Kroz ovaj program dodjeljujemo gotovo 20 milijuna kuna za ukupno 46 projekata kroz koje će naše primorske i kontinentalne destinacije postati još privlačnije, atraktivnije i kvalitetnije“ istaknuo je ministar Cappelli.
Opći cilj Programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem projekata javne turističke infrastrukture potiče se stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje.

Ministarstvo sufinancira do maksimalno 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Minimalni iznos potpore iznosi 100.000,00 kn za centre za posjetitelje i interpretacijske centre te projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a 200.000,00 kn za projekte uređenja plaža. Maksimalni iznos potpore iznosi 400.000,00 kn za projekte javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma, a za plaže i centre za posjetitelje i interpretacijske centre iznosi 1.000.000,00 kn. Javni poziv je bio otvoren od 2. kolovoza do 15. rujna 2017. godine, a za predmetni Program (sve 3 točke Programa) osigurano je do 25 milijuna kuna.

 

Fond za razvoj turizama temelji se na korištenju sredstava Fonda pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

 

Iz kategorije: Vijesti