Datum objave: 05. Prosinac 2017

Petrina na sjednici ŽS-e: U Županiji sve pada osim Županove plaće!

Diana Ferić
Diana Ferić

Proračun Šibensko-kninske županije umanjen je za oko 2 milijuna kuna a kraju ove godine u odnosu na prošle izmjene i zaključno iznosi 524 milijuna kuna, prema rebalansu koji je prihvaćen na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Ali, za razliku od župana Gorana Pauka koji je izrazio zadovoljstvo razinom prihoda i rashoda, nezavisni vijećnik Stipe Petrina optužio ga je da obmanjuje javnost jer jedino što je raslo su rashodi za plaću župana, kako je ustvrdio, prenosimo s portala šibenski.hr.

- Vi ste lihvari, varalice, ucjenjivači - vikao je Petrina, aludirajući na izdatke jedinica lokalne samouprave koje u sezoni trebaju dodatne zdravstvene timove.

 

- Recite tko ih financira! Besramno do kosti pljačkate gradove i općine koji traže dodatne timove, i za nešto što realno košta 17 tisuća kuna ja moram Domu zdravlja platiti 42 tisuće kuna. I to se radi svim priobalnim, turističkim gradovima i općinama. A ako nas već pljačkate, ne stavljajte to u svoje rashode. Nemojte ponižavati našu zdravu pamet. Dosta je pogledati rashode po upravnim odjelima županije da bi se otkrila prava istina. Župan kaže da mu je plaća od 16 tisuća kuna malo, i onda mu se plaća poveća na 19 300 kuna neto, što je porast od 19,13 posto. Eto što raste u Šibensko-kninskoj županiji, samo plaća za župana, sve drugo pada. Samo nas župan godišnje košta 360 tisuća kuna, ili 32,78 posto ukupnih rashoda župana, troši sam župan. To je ta mistika di curi javni novac. Mi smo izglasali proračun od 524 milijuna kuna, pet milijardi potrošeno je u g..... Razmislite o tome - pozvao je vijećnike Petrina.

Žalosnom je činjenicom vijećnica Vlatka Duilo (HNS) ocijenila smanjenje proračunskih rashoda baš na stavci socijalne skrbi i to za 120 tisuća kuna. Od toga za 25 tisuća kuna manje je izdvojeno za borbu protiv suzbijanja zloupotrebe droga iako je Šibensko-kninska županija, kazala je Duilo, četvrta po broju ovisnika u Hrvatskoj. - A mi ni ta minimalna sredstva nismo uspjeli potrošiti, iako znademo da droga uništava korisnike, razara njihove obitelji i društvo u cjelini. Smanjena su i interventna sredstva za socijalnu skrb, za 20 tisuća kuna, a imamo 7 posto ljudi na socijalnoj pomoći, triput više od hrvatskog prosjeka. Uzimajući najosjetljivijim skupinama šaljemo pogrešnu poruku - zaključila je Duilo.

Smanjeni su i izdaci za rad političkih stranaka i to za 50 posto, pa sada stranke mogu računati na ukupno 400 tisuća kuna. Zbog toga je Petrina izrazio bojazan da se ne ponovi "lokalna Fimi Media". - Vladajuća stranka će prikupiti sredstva na drugi način, a oporbene nikako, pa će u izbornu utakmicu ulaziti potpuno neravnopravne - primijetio je Petrina.
 

Iz kategorije: Vijesti