Datum objave: 29. Studeni 2017

Pokrenuta istraga o Praljkovoj smrti, nakon prekida izrečene sve presude

Diana Ferić
Diana Ferić

Šok u Haagu! Izricanje drugostupanjske i konačne presude o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini pred Haškim sudom bilo je prekinuto više od dva sata nakon što je Slobodan Praljak popio otrov.

 

Na žalost Praljak je preminuo u bolnici, a čitanje presude se unatoč tome nastavilo. Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata, piše tportal.

 

Nejasno je kako ga je Praljak, ako je riječ o otrovu, unio u sudnicu. Prije toga potvrđena mu je kazna za ratne zločine tijekom rata u BiH od 20 godina zatvora.

optuženima potvrđene su prvostupanjske kazne. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić pravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković osuđeni su na 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić osuđen je na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Presuda se izravno tiče i Hrvatske jer je dio nekadašnjih visokih vojnih i političkih dužnosnika, predvođenih prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, naveden u optužnici kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kojemu je krajnji cilj bilo stvaranje tzv. velike Hrvatske.

 

Uz predsjedavajućeg Agiusa Žalbeno vijeće čine i suci Liu Daqun, Fausto Pocar, Theodor Meron i Bakone Justice Moloto.


 

Iz kategorije: Vijesti