Datum objave: 28. Studeni 2017

Analiza:Dubiozan doček 2018. u Šibeniku uz Dubioza kolektiv

Diana Ferić
Diana Ferić

Nisu svi u Šibeniku  zadovoljni ovogodišnjim programom dočekom nove 2018. godine na Poljani s Dubioza kolektivom kao što je to gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem  kako zbog visoke cijene nastupa od oko 60 000 eura s PDV – om tako i zbog toga što taj izvođač, ma koliko bio kvalitetan i cijenjen, ne pogađa ukus većine, pogotovu ne za novogodišnje slavlje, a i nije baš, za tu cijenu ekskluzivan.

 

Razgovarali smo s nekim istaknutim šibenskim kulturnjacima i glazbenicima koje baš ne zadovoljava gradonačelnikovo busanje u prsa da će, kako je izjavio, Šibenik imati najurbaniji doček nove godine ne obrazlažući što to točno znači. Jasno je da je gradonačelnik time želio poručiti da se Šibenik izdigao iznad narodnih veselica kakve se vežu uz primjerice Grdovića, Jolu pa i Severinu, vjerojatno i Thompsona iako zapravo najveći dio HDZ –ovog biračkog tijela naginje takvom tipu glazbe pa se time gradonačelnik otuđio i od njih. Oni misle da je Šibenik mogao imati program za puno manje novaca i privlačniji za većinu građana i mlađih i starijih pa se možda i osloniti više na domaće snage, pogotovu kada se zna da Šibenik baš ne spada u bogatije gradove i da nam novac, kazao bi naš svit, ne pretiče ili pak da je za te novce mogao dovesti nekog isto tako „urbanog“, ali ekskluzivnog izvođača pa možda i iz svijeta. Teško je povjerovati da će ljudi iz Lijepe naše pohrliti na doček nove godine u Šibenik zbog Dubioze kolektiva kada su u njihovoj svirci mogli nedavno uživati u zagrebačkoj Areni.

 

No u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture koja je glavni organizator ne samo adventskih događanja nazvanih Adventura nego i dočeka nove godine smatraju da su napravili dobar posao jer da time Šibenik „pozicioniraju na nacionalnoj karti“, a važno je i da troškove Dubioza kolektiva snose oni iz vlastitih prihoda, a ne plaćaju se iz gradskog proračuna.

 

„Izvođača za novogodišnji koncert u Šibeniku zajednički su odabrali Grad Šibenik, TZ grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik. Organizacijski i financijski dio obveza u iznosu 50.000 eura + PDV, proizišlih iz odabira izvođača na sebe je preuzela Tvrđava kulture Šibenik koja će događanje financirati iz vlastitih prihoda i godišnjih ugovora o sponzorstvima koje ima sa svojim pokroviteljima i partnerima. Tvrđava kulture Šibenik iz godine u godinu radi na produljenju programske sezone. Tako je ovogodišnja „ljetna“ sezona na tvrđavama trajala rekordna 137 dana, od 5. svibnja do 29. rujna, dok programi na Tvrđavi Barone još uvijek traju te su u ovu subotu 25. studenog u sklopu programa „Barone marendin“ svirali Fenixi, dok u iduću subotu 2. prosinca u sklopu organiziranog gledanja 18. regate krstaša nastupa M.A.S.Q. Stoga je veliki uspjeh da će programska sezona Tvrđave kulture Šibenik ove godine trajati čak 8 mjeseci i završiti tek u prvim jutarnjim satima 2018. godine. Dubioza Kolektiv trenutno je vodeći regionalni sastav poznat i prepoznatljiv publici te smatramo kao je dovođenje izvođača ovako velikog kalibra, koji je već duži niz godina IN, kvalitetan odabir za Šibenik koji tek mora pozicionirati svoju Adventsku i novogodišnju priču u nacionalnim i inozemnim okvirima“, stoji u odgovoru na naša pitanja vezana za kriterije izbora izvođača za novogodišnje slavlje na Poljani koje smo dobili iz JU Tvrđava kulture.

 

Teško da bi toliku cijenu koja će se, kako god okrenete ipak platiti  iz gradske blagajne jer JU Tvrđave je ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad, a nije komercijalna tvrtka, opravdala samo zabava u kojoj će uživati Šibenčani. i nešto potrošiti. Normalno je očekivati da će tako skupo plaćeni pa po tomu ekskluzivni izvođač privući u Šibenik ljude iz drugih sredina koji će tu ostati barem dva dana i potrošiti nešto novaca kod naših hotelijera i iznajmljivača soba. No to će se teško dogoditi čega su svjesni u gradskoj upravi: „Na samom dočeku nove godine očekuje se do 2000 gostiju. Na žalost, budući da hotelijeri ne prate aktivnosti organizacije dočeka Nove godine, gostima će biti na raspolaganju kapaciteti privatnog smještaja i manjih hotela u gradu. Također, vjerujemo kako će dio gostiju posjetiti zabavne sadržaje novogodišnje noći bez korištenja usluge smještaja“, odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika.

Oporbeni gradski vijećnici, oni najistureniji, imaju o tome svoje mišljenje.

 

Joško Šupe iz SDP –a sklon je organiziranom programu s Dubioza kolektivom.

 

„Teško je zadovoljiti sve ukuse, ali ako pogledamo unatrag nekoliko godina oni su bili pun pogodak. No pitanje je hoće li biti i sada. Cijena je relativna stvar. Važno je hoće li naši sugrađani koji se bave nekom poduzetničkom aktivnošću od toga imati korist. Povucimo paralelu s cijenom Changer festivala koji nas je isto koštao, a svu dobit su odnijeli organizatori iz Zagreba što zasigurno neće biti slučaj s Dubiozom. Zato palac gore“, izjavio nam je Joško Šupe.

 

Iris Ukić Kotarac ističe kako je neupitno da Šibenik turistički raste, ali kaže da se postavlja pitanje je li potrebno toliko novaca potrošiti za Adventuru budući da još uvijek nemamo podataka u efektu takve vrste turističke ponude: „Po mom mišljenju to je osrednje rješenje. Slažem se s novinarom Markom Podrugom koji je o tomu pisao na svom portalu. Izbor ostalih izvođača je odličan, ali mislim da Dubioza kolektiv neće biti razlog ljudima iz drugih sredina da dođu u Šibenik. Dočeci na otvorenom trebaju biti prilagođeni ukusima većine, recimo nekakva pop glazba. Dubioza je bila odlična na Terraneu i na dočeku prije nekoliko godina jer je bila osvježenje. Sada to više nije. Ako smo željeli biti progresivni možda su naši gradski oci morali popričati s domaćim ljudima koji se bave glazbom i razumiju se u nju. No sada je za to kasno. Mislim da je 60 000 eura previše za nekoliko refrena koje se mlađa publika otpjevati s Dubioza kolektivom““, ističe Iris Ukić Kotarac.

 

Na naš upit o tomu podržava bi program dočeka nove 2018. godine u Šibeniku, isto tako glasan gradski vijećnik Mosta Ivo Glavaš je odgovorio su svom sarkastičnom stilu:“ U vezi s nastupom Dubioze kolektiv mogu reći da su gradonačelnik Burić i njegova administracija jedan pravi 'Dubioza kolektiv'. Dok su s jedne strane Šibenik doveli na listu srama zbog oko 900.000,00 kuna neplaćenog PDV-a državi i grad preopteretili dugovima s druge strane platit će oko 62.500,00 eura za nastup Dubioze kolektiv. Pametnom dosta. U pogledu samog benda Dubioze kolektiv, mogu reći da neke od njihovih pjesama praktički osuđuju korupciju i kriminal, stoga smatram da je itekako prigodno s takvim željama ući u novu 2018. godinu“, odgovorio nam je Glavaš.

 

Pjevač Dražen Turina Šajeta o astronomskim gažama svojih kolega za doček Nove godine prije nekoliko godina je izjavio: "Jedan bend za Novu godinu 'skuri' osam semafora, 200 metara kanalizacije i 100 kazališnih predstava." Djelomično je u pravu. Za te novce bi se dalo napraviti štošta, ali s druge strane, građani su željni veselja i zaslužuju da se taj jedan dan u godini provesele ulaganje, a ne samo trošak.

Financiranje programa dočeka nove godine je ulaganje i jedina prava potvrda bit će dvije stvari – zadovoljstvo građana i zarada koju očekuju domaći poduzetnici iako to često ostane nepoznat podatak.

 

Usporedbe radi, evo za koje su se izvođače odlučili ostali gradovi na obali:Riječani u novu 2018. ulaze uz Crvenu jabuku, Jinxe i Borisa Štoka: u Opatiji nastupaju Leteći odred i Koktelsi, u Rabu Petar Grašo, u Poreču Parni valjak, u Puli Prljavo kazalište, u Karlovcu Neno Belan & Fiumensi, u Splitu Gustafi, Jole i Mjesni odbor, u Zadru Marko Škugor i Klapa Intrade, u Dubrovniku Dino Merlin, Pravila igre i Songkillersi, dok se još ne zna tko će nastupiti u hrvatskoj metropoli, Zagrebu.

Iz kategorije: Vijesti