Datum objave: 28. Studeni 2017

Šibensko kazalište u pravnom vakumu:Starom Kazališnom vijeću istekao mandat,a novo nije izabrano

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko kazalište već više od  mjesec dana funkcionira nezakonito jer je starom Kazališnom vijeću 24. listopada istekao mandat, a novo još nije izabrano!

To je samo jedna u nizu nepravilnosti koje u javnosti prate rad šibenske kazališne kuće, a na većinu kojih je već odavno ukazala vijećnica u Gradskom vijeću Grada Šibenika Iris Ukić Kotarac koja do danas od ravnateljice Kazališta Maje Trlaja nije dobila službene odgovore na svoje upite. Na igoniranje njezinih upita  u nekoliko je navrata upozorila na sjednicama Gradskog vijeća, ali  ravnateljica Trlaja  ne reagira za što očito ima i potporu osnivača. Naime, gradonačelnik Burić  ih je, nakon negodovanja Iris Ukić Kotarac zaključio da je najbolje da to rasprave njih dvije uz kavicu  smatrajući da pisani odgovori vijećnicima nemaju smisla!

 

Na naš upit zbog čega na vrijeme nije imenovano Kazališno vijeće nego se dopustilo da Kazalište fukcionira nezakonito iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika smo dobili odgovor da je „sukladno Zakonu o kazalištima, nadležnost za imenovanje Kazališnog vijeća na predstavničkom tijelu Grada, za razliku od svih ostalih ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Šibenik“, a da će sjednica na kojoj će se odlučivati o novom sastavu Kazališnog vijeća biti održana u prosincu ove godine. Dio pitanja koji se odnosi na to zašto na vrijeme nije predloženo Kazališno vijeće ostao je neodgovoren.

Ispada Kazališno vijeće nije bitno niti je potrebno što baš i nije tako. Po Zakonu o kazalištima kazališno usvaja jednogodišnji program rada i razvoja i financijski plan program,a njemu ravnatelj kazališne kuće mora svaka tri mjeseca podnositi izvješće o radu i da dalje ne nabrajamo.

 

Kazališno vijeće čine po jedna predstavnik zaposlenika kazališta i kazališnih umjetnika te tri koja imenuje predstavničko tijelo iz redova kulturnih uglednika.

 

No čini s eda to nije jedini slučaj u kojem se, kada je o šibenskom kazalištu riječ, prelazi preko zakonom utvrđenih rokova i procedura. Naime, svim urednicima programa Međunarodnog dječjeg festivala, produženi jednogodišnji mandat istekao je još 8. lipnja ove godine i do danas nije obavljen novi izbor. To ne ukazuje samo na formalni propust već i na činjenicu da se očito, od kada je završen ovogodišnji MDF ,  Festivalsko vijeće nije niti sastalo niti je analiziralo što je napravljeno treba li što mijenjati..

Iz kategorije: Vijesti