Datum objave: 26. Studeni 2017

Ivici Tucku u Zagrebu uručena godišnja nagrada "Franjo Bućar"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenskom najtrofejnijem sportašu, izborniku veterpolske reprezentacije Ivici Tucku uručena je jučer u Zagrebu godišnja nagrada „Franjo Bućar“.

 

Tu su nagradu ove godine za životno djelo dobili Zdenko Zorko, Zina Urlić te posmrtno Zdravko Hebel, dok su dobitnici godišnjih nagrada Deni Lušić, Dina Levačić, Edi Stipić, Edo Pezzi, Igor Boraska, Ivica Tucak, Jozo Jakelić, Luka Lončar, Ratko Kovačić, Tihomir Franković, Valentina Pereglin i Vlado Lisjak.

 

Nagrada koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj nazvana je po ocu našeg olimpizma, a po prvi put je u subotu uručena u zgradi Hrvatskog sabora na dan rođenja Franje Bučara (1866.) kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće.

 


Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Jelić Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat.

Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.
Obraćajući se nazočnima tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić istaknula je da su sportaši naši najbolji ambasadori u svijetu, a da je naša obveza da im omogućimo uvjete kako bi lakše svladavali prepreke.

 

"Središnji državni ured za šport trenutačno je u završnoj fazi izrade dva vrlo važna dokumenta za hrvatski sport i vjerujem kako će u ovoj istoj zgradi kroz koji mjesec biti usvojeni Zakon o športu i Nacionalni program športa koji bi trebali pomoći da naš šport prodiše punim plućima. U Nacionalnom programu športa predložit ćemo niz mjera za poboljšanje u svim područjima športa, od onog u obrazovnom sustavu, preko stručnih kadrova do vrhunskog športa. Novim Zakonom želimo uvesti kriterije za financiranje svih programa, od krovnih športskih organizacija do sustavnog financiranja infrastrukture, osigurati radnopravni status profesionalnih športaša, riješiti pitanje liječničkih pregleda, mirovinskog osiguranja športaša te još mnogo toga" , kazala je Janica Kostelić ta naglasila da je već u ovoj godini proračun za sport je bio veći za 50 milijuna kuna, a u proračunu za 2018. godinu planiran je daljnji rast za više od 30 milijuna kuna.

 

Svečanoj dodjeli nagrada "Franjo Bučar" kao izaslanik predsjednika Vlade RH nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je nakon što je s državnom tajnicom za šport Janicom Kostelić uručio nagrade za životno djelo, kazao da je glavna zadaća sektora kojega on pokriva spriječiti, nasilje, huliganizam, divljaštvo i sve druge oblike neprimjerenog ponašanja koji su suprotna strana onog pravog sporta za kojega su se dobitnici nagrade "Franjo Bučar" cijeli život zalagali.

 

Iz kategorije: Vijesti