Datum objave: 18. Listopad 2017

Gradu Šibeniku za energetsku obnovu OŠ Jurja Šižgorića i vrtića Vidici još tri milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Energetska obnova šibenskih javnih ustanova nastavlja se. Grad Šibenik je dobio još 3 milijuna kuna za dječji vrtić Vidici i osnovnu školu Juraj Šižgorić, priopćili su iz gradske uprave.

Grad Šibenik je pripremio projekte energetske obnove centralnog dječjeg vrtića Vidici i osnovne škole Juraj Šižgorić te ih je početkom ove godine prijavio na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji je nazvan 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'. Ministarstvo je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje oba projekta s ukupno 3.421.924 kune s tim da je obnova dječjeg vrtića Vidici procijenjena na 6,3 milijuna kuna, a osnovne škole Juraj Šižgorić na 4,6 milijuna kuna. Nakon toga su isti projekti prijavljeni na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, te je Grad Šibenik je upravo obaviješten da mu je odobreno još 2.943.439 kuna.

 

„ S obzirom da na natječajima i javnim pozivima i dalje uspješno osvajamo novac za Šibenik, obnovu vrtića Vidici financirat ćemo sa svega 54 posto sredstava iz gradskog proračuna, a obnovu škole Juraj Šižgorić sa samo 27 posto. Ovo su dva u nizu projekata energetske učinkovitosti za koje smo dobili bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Podsjećam da smo u zadnje 4 godine osvojili 851 tisuću kuna za dječji vrtić Kućica na Baldekinu, 900 tisuća kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, zatim 1,4 milijun kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524 tisuće kuna za obnovu sportskog objekta Miminac, te 200 tisuća kuna za učinkovitiju rasvjetu u osnovnoj školi Jurja Dalmatinca. Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali bespovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva“, kazao nam je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

 

Objekt vrtića je kompleksan. U 30 godišnjem vijeku trajanja u održavanje zgrade uloženo je vrlo malo. Zbog starosti i nedovoljnog održavanja zgrada se urušila i ne odgovara sadašnjim standardima i normama boravka djece u njoj.

 

Osnovna škola Jurja Šižgorića izgrađena je 1973., sastoji se od suterena, prizemlja i kata, a ukupne je građevinske bruto površine 4074,5 m2. U školi je zaposleno 47 djelatnika i ima 341 učenika. Planirani zahvat se odnosi na postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov, zamjenu stare stolarije novom u PVC-u, zamjenu postojećeg sustava grijanja na lož ulje s grijanjem na plinski kotao, postavljanje sunčanih kolektora na krov za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode i zamjenu rasvjetnih tijela učinkovitijima. Projektiranom investicijom škola bi iz energetskog razreda C prešla u A+, ali i dobila potpuno novi vizualni identitet.

 

Natječaj za izvođača radova na dječjem vrtiću Vidici , kako se očekuje, bit će objavljen do kraja godine.
 

Iz kategorije: Vijesti