Datum objave: 01. Listopad 2017

Novi episkop dalmatinski na ustoličenju u Šibeniku pohvalio se svojim dalmatinskim korijenima

Diana Ferić
Diana Ferić

Novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović ustoličen je danas u U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Šibeniku. Svečanosti je nazočilo oko 300 visokih uzvanika i gostiju.

Crkvene obrede predvodio je patrijarh srpski Irinej Gavrilović s episkopima SPC-a među kojima je i bio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije. Na kraju bogosluženja prigodnu riječ, besjedu, prvi put uputio je vladika Nikodim.

U svom se obraćanju, emotivno osvrnuo na vlastiti život i ulogu svih koji su pridonijeli njegovom duhovnom odrastanju i životnom izboru-opredjeljenju za svećenstvo, od roditelja, sestre i šire obitelji, do duhovnih otaca i uzora među prethodnicima. U više je navrata naglasio ponos dalmatinskim korijenima, ali i dragocjena iskustva koje je stekao u svim sredinama u koje ga je život odveo. U obrazloženju episkopskog poslanja najavio je djelovanje na izgradnji vjere i pomirenju ljudi te održavanju korektnih odnosa sa katoličkom crkvom.

Na svečanosti su, pored brojnih pravoslavnih vjernika i brojni uzvanici i gosti, nih 300-injak, među kojima i šibenski biskup Tomislav Rogić te splitski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin kao i župan Goran Pauk, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, Marko Jelić, gradonačelnik Knina i mnogi drugi.


Nikodim Kosović je rođen 1981. u Zadru. Bogosloviju sv. Arsenija Sremca završio je 2000. u Sremskim Karlovcima, a na Bogoslovskom fakultetu na Aristetolovu univerzitetu u Solunu diplomirao je 2009. godine. Magistrirao je na Pontifikalnom istočnom institutu u Rimu 2011. Na čelu Dalmatinske eparhije nalsijedio je Fotija Sladojevića, koji je postavljen za zvorničko-tuzlanskog episkopa.

 


Na svečanosti ustoličenja bio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Mladen Barišić. "Drago mi je danas da sam u Šibeniku jer se događa jedan događaj koji mene podsjeća na moje biskupsko ređenje jer nasljednici smo apostola i danas dobijam novog brata što je episkop Nikodim nego moj brat", izjavio je Barišić, javlja HTV.

 

Iz kategorije: Vijesti