Datum objave: 17. Rujan 2017

Šibenskim osnovnim školama veći će problem biti nastavnici informatike nego oprema

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske osnovne škole dobro su informatički opremljene s obzirom na sadašnji status informatike kao izbornog predmeta, tvrde u Uredu za društvene djelatnosti Grada Šibenika, suprotno uvriježenom mišljenju da smo, kada je o informatičkoj opremi riječ u „kamenom dobu“. Prosječno su računalne učionice opremljene s oko 15 do 20 računala po pojedinoj školi.


„Grad Šibenik svake godine osigurava sredstava za informatičku opremu (PC, prijenosna računala, tzv.“pametne ploče“, LCD projektori,…) osnovnim škola kojima je osnivač, u skladu s potrebama i zahtjevima koje iskažu ravnatelji škola prilikom izrade plana i dinamike ulaganja u računalnu opremu za školsku godinu . Mišljenja smo da je većina škola dobro informatički opremljena, s obzirom na to da je informatika do sada bila izborni predmet Uvođenjem informatike kao obveznog predmeta svakako će trebati prilagoditi školske prostore, kao i postojeću informatičku infrastrukturu (veći broj računala, ujednačeni softveri i dr.) za kvalitetno i uspješno provođenje najavljenog programa“, , odgovorili su na naš upit o tomu koliko su šibenske osnovne škole spremne za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta što predviđa pilot projekt Kurikularne reforme i čega proizlazi da priprema za tu najavljenu promjenu još nije počela niti je na skorašnjem „dnevnom redu“. Ističu da će „grad u suradnji s ravnateljima osnovnoškolskih ustanova ispitati potrebe pojedine ustanove, te zajedno s ravnateljima škola izraditi plan opremanja prostora. „


„Ovih dana se u nacionalnim medijima predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja moglo čuti da će Ministarstvo i snositi troškove opremanja računalnih učionica adekvatnom opremom. Veći problem bi mogao stvoriti nedostatak educiranog kadra za izvođenje nastave, ukoliko bi informatika bila obvezni, a ne izborni predmet. Po riječima ravnatelja dosadašnji program informatike je neprilagođen aktualnom trenutku, te su djeca pokazivala interes za informatiku u prvoj i drugoj godini upisa, dok bi kasnije odustajali zbog zastarjelih računalnih programa s kojima se radilo prateći realizaciju nastavnog plana samog predmeta, kažu u gradskoj upravi u vezi s najavljenim promjenama u nastavi koje će biti uvedene 2018. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti