Datum objave: 12. Rujan 2017

Osude HND-a zbog ukidanja emisije "Hrvatska uživo":Javne teme se marginaliziraju, HRT pada na najniže grane

Diana Ferić
Diana Ferić

Odluku vodstva HTV-a da ukine emisiju  "Hrvatska uživo" osudilo je danas i Hrvatsko novinarsko društvo. U priopćenju koje je potpisao predsjednik Saša Leković kažu:

 

'Iako je bilo predviđeno da emisija Hrvatska uživo bude i nadalje emitirana na HTV 1 za što je osiguran i proračun do siječnja 2018. godine, a urednici i novinari koji pripremaju tu emisiju pozvani su na svečano predstavljanje jesenske programske sheme HRT-a, ta je emisija u posljednji trenutak izbačena iz programa.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) takav postupak najoštrije osuđuje ocjenjujući ga nastavkom zatiranja profesionalizma ukidanjem i marginalizacijom emisija od javnog interesa u informativnom programu HRT-a te šikaniranja novinara i urednika koji ne pristaju biti poslušnici poslovnog i programskog rukovodstva što sustavno uništava ono zbog čega HRT i postoji kao javni medijski servis.

U konkretnom slučaju nove programske sheme objašnjenje vodstva HRT-a da je emisija 'Hrvatska uživo' izbačena iz programa jer su se gledatelji žalili da je u njoj previše politike tragikomična je iz najmanje četiri razloga. Prvi je već spomenuti da je do emisija bila u već pripremljenoj programskoj shemi pa je odjednom skinuta.

Nadalje emisija 'Hrvatska uživo' mahom je obrađivala teme iz spektra socijale, zdravstva, prava najranjivijih skupna, sindikata, civilnog društva te kulturnih događaja, a dnevna politika je bila zastupljena tek na primjer u izravnim javljanjima iz Hrvatskog sabora s najnovijim informacijama i komentarima zastupnika, na aktualne teme.

Očita je i manipulacija pozivanjem na navodno mišljenje gledatelja koje nije ničim potkrijepljeno dok se istovremeno zanemaruju masovna negodovanja gledatelja zbog na primjer emitiranja nedjeljnih misa u kojima dio svećenika drži političke govore, te prigovori na kvalitetu glavnih informativnih emisija, uključujući i središnji Dnevnik, koja gotovo da nikada do sada nije bila lošija.

Na kraju, ali ne najmanje bitno, lako provjerljivi podaci pokazuju da je prosječni doseg objava na Facebook stranici emisije 'Hrvatska uživo' gotovo pola milijuna s više od 40 000 'lajkova' čime je ona aktivnija i jača od primjerice stranica Vijesti HRT i Moj Hrt na kojima radi 20 ljudi u Novim medijima HRT-a. Dakle, besmislica je tvrdnja da tu emisiju gledatelji ne vole.

U posljednji trenutak je i s prvog na četvrti program HTV-a bez objašnjenja premješten magazin unutarnje politike 'Labirint' iako je predviđeni termin bio trebao ponedjeljkom na u 20 sati na HTV 1. 'Labirint', kao i 'Hrvatsku uživo' uređuju i vode očito nepoćudni novinari koji su često napadani i vrijeđani, a da im vodstvo HRT-a nije stalo u zaštitu.

Posljednji primjer je vulgarna 'proslava' ukidanja emisije 'Hrvatska uživo' na Facebooku gdje je Petar Škorić, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora izvrijeđao novinarku i jednu od urednica te emisije Maju Sever.

Odmah nakon što je Tomislav Karamarko postao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, a Zlatko Hasanbegović ministar kulture te je hitno više od 70 urednika, novinara, producenata i drugih kreativnih zaposlenika bez ikakve profesionalne potrebe i objašnjenja zamijenjeno novima, HND je javno upozorio da će se HRT, pogotovo njegov informativni program, drastično i brzo srozati na razinu možda najnižu u povijesti Hrvatske kao samostalne države. To se i dogodilo.

Osim nekih 'kozmetičkih' promjena, najveći dio urednika i programskih šefova koji su tada dobili pozicije taj posao jednako neprofesionalno obavlja i danas u vrijeme novog saziva Hrvatskog sabora i nove Vlade. HND dobiva mnoge pritužbe iz Zagreba, ali i HRT-ovih centara u drugim gradovima zbog šikaniranja nepoćudnih novinara.

Da nije riječ o profesionalnom vođenju HRT-a u javnom interesu već o služenju političkim interesima vladajućih koji i dalje ne žele profesionalan javni medijski servis pokazala je i odluka Hrvatskog sabora o raspuštanju Nadzornog odbora nakon što je to tijelo otkrilo krupne nepravilnosti u poslovanju HRT-a uključujući i nezakonite nabave programa vanjske produkcije te druge nezakonitosti vezane za program – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: