Datum objave: 05. Rujan 2017

Šibenik je jedan od rijetkih gradova u kojima se obilježava 100 godina Oktobarske revolucije

Diana Ferić
Diana Ferić

Po prvi put i to za petogodišnjicu FALIŠ „odlazi“ i izvan Šibenika. Večeras počinje „nultom večeri“ u Betini ,a onda se do 10. rujna vraća u Šibenik. Zahvaljujući FALIŠ –u Šibenik se našao na karti svjetskih gradova, rame uz rame s Berlinom, New Yorkom, Morskvom, Oxfordom u kojima će se obilježiti 100 godina Oktobarske revolucije što je tema ovogodišnjeg Festivala.

„Cilj nam je, i zahvaljujući sjajnim sudionicima koji su prihvatili naš poziv, sasvim je sigurno da ćemo ga ostvariti, suočiti se na najbolji i najpoticajniji način sa , kako je Slavoj Žižek naziva, nepredvidljivom prošlošću, razgovarati o bitnim datumima u kontekstu njihovog vremena i iz ovog našeg osuvremeniti svako vrijedno iskustvo na način koji će onemogućiti dobrim idejama da, ni krive ni dužne, stradaju zbog onoga što su ljudi od njih u stanju napraviti“; ističe Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

Peti FALIŠ počeli su pripremati boreći se da ga uopće održimo, da bi, zahvaljujući publici, prijateljima i suradnicima festivala, stigli do najboljeg izdanja u ovoj, prvoj petoljetki u kojoj je Mala loža postala važan toponim, a Šibenik se potvrdio kao grad tolerancije i mala luka za velike ideje.

Bogat međunarodni program:
-Phil Collins - britanski umjetnik, ljevičar i aktivist na ovogodišnjem će FALIŠ-u, između ostaloga, govoriti i o tome zašto je odlučio 3,5 metra visoku statuu Friedricha Engelsa vratiti iz sela na istoku Ukrajine, preko Europe u Manchester, kako je uopće uspio u tom pothvatu i što to zapravo znači za današnje društvo.
- „1917. – 2017.“ - autorski je projekt kustosa Sergeja Serova koji se potkraj 2016. godine obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu „grubim jezikom plakata“ daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina. Nakon Moskve, a prije Njemačke, Velike Britanije, Češke, Crne Gore i SAD-a, 49 radova ekskluzivno stiže u Šibenik, gdje će biti prikazani na izložbi, u sklopu 5. FALIŠ-a
- predavanje dr. Cirile Toplak - Europske politike nakon crvenog Oktobra
- predavanje dr. Benjamina Simona - Reformacija i osobna sloboda pojedinca
- Da li je ljevici dozvoljeno vladati? – okrugli stol (sudjeluju: Danijela Dolenec - Zagreb je naš; Rada Borić - Nova ljevica; Grega Ciglar - Združena levica Slovenije; Giorgos Karatsioubanis – Syriza, Sören Altstaedt - DIEM25 – Hamburg, José Medina Mateos - PODEMOS, moderatorica: Ivana Dragičević)

 

Iz kategorije: Vijesti