Datum objave: 01. Rujan 2017

PRENOSMIMO:Dalmatinci će struju plaćati i do 500 kuna godišnje više nego sada

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno donijela odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju povećati za 23 kune mjesečno.

Za stanovnike Dalmacije, čija je potrošnja električne energije dva do tri puta veća u odnosu na hrvatski prosjek, to znači da će računi na mjesečnoj razini biti veći za 40 do 50 kuna, odnosno 400 do 500 kuna godišnje.
To je znatno veći udar nego što bi bio uvođenje poreza na nekretnine u svojoj najradikalnijoj varijanti, ali poticanje cijena obnovljivih izvora energije očito ima svoju cijenu koja se vidi na računima za električnu energiju, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Udar na gospodarstvo

Na to je ukazao i Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike, koji je ustvrdio kako se naknada za poticanje OIE-a nije mijenjala zadnje četiri godine, napominjući da bi bez ovog povećanja Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) uskoro bio u nemogućnosti podmirivati svoje financijske obveze prema proizvođačima OIE-a.
On je tom prilikom ustvrdio kako će prosječni mjesečni račun biti veći za 22,90 kuna, ali da će ti računi biti manji za 5,13 kuna u odnosu na račune iz prosinca 2016.

Iako su se u Ministarstvu nadali da će pronaći model kojim bi mogli kompenzirati rast naknade za OIE za gospodarstvo (kao što je to učinjeno smanjivanjem PDV-a za građane), u tome se nije uspjelo, pa će ona biti povećana i za gospodarstvo – na 10,5 lipa po kWh.

Zbog toga je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak u javnom priopćenju navela da je razočarana ishitrenom odlukom Vlade kojom će električna energija za tvrtke poskupjeti čak 15 posto. "Povećanje cijene električne energije novi je udar na gospodarstvo i dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja. Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki, tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora uvode i povećavaju postupno, Ministarstvo i Vlada ignorirali su naša upozorenja i prijedloge", ustvrdili su u HUP-u.

Upozoravaju da se opet uvjeti mijenjaju od danas do sutra, bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe: "Novi udar na gospodarstvo (...) nije problem koji se tiče samo poslodavaca, već izravno i građana – bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast", stoji u priopćenju HUP-a.

Raskol među poslodavcima

Međutim, među poslodavcima je došlo do raskola, jer je udruženje "Obnovljivi izvori energije Hrvatske" srdačno pozdravilo ovu Vladinu odluku. Pritom napominju: "Vlada je neke korake napravila da olakša kućanstvima, u vidu smanjenja PDV-a na 13 posto, a industrija poreznom reformom nije profitirala. No, liberalizacijom tržišta već su ostvarili značajne uštede jer imaju na izbor veću količinu tarifnih modela. A tu je i činjenica da već četiri godine naknada nije povećana iako je to bila zakonska obveza. Ta sredstva za struju nisu potrošena. Industrija ima najkonkurentniju cijenu električne energije od svih zemalja EU-a."

No, Denis Čupić, predsjednik Udruge developera pri HUP-u, ustvrdio je kako su "argumenti sektora obnovljive industrije – kojima oni ulaze u komentiranje naših bilanci, kao i jednostrano komentiranje kako povećanje neće imati negativnih utjecaja na gospodarstvo – ispod pojasa i svake razine komunikacije".

– Argument kako je zbog liberalizacije tržišta cijena struje padala i gospodarstvo time profitiralo porazan je način komunikacije, jer dostignuće da imamo dijelom liberalizirano energetsko tržište moralo bi biti conditio sine qua non tržišnoga gospodarstva i osiguranja konkurentnosti. Nadam se da će Vlada otvoriti razgovor s poduzetnicima i poslodavcima kako bi našli rješenja i kompenzacijske mjere koje će pomoći osigurati konkurentnost te očuvanje rasta i stabilnosti domaćega gospodarstva – rekao je Čupić.
 

Iz kategorije: Vijesti