Datum objave: 22. Kolovoz 2017

Požari razbuktali i nacionalističke strasti zbog sumnje da ih podmeću građani srpske nacionalnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Sumnje da požare netko namjerno podmeće nisu ništa novo. Zapravo, svakog ljeta kad neki veliki požar pohara obalu uvijek se iznova govori o piromanima, a najčešće se prstom pokazuje u smjeru susjeda s istoka, Srbije, piše Index.hr.

Jasno, većinom je riječ o neutemeljenim optužbama koje se onda u svom tom kaosu i nervozi začas pretvore u sulude teorije zavjere. No, jučer je u Kninu zbog sumnje u podmetanje požara na području Kistanja privedeno sedam mladića. Ispostavilo se da su njih dvoje državljani Srbije, a neki od ostalih mladića s njima su u rodu.

Od sedmorice mladića uhićenih zbog izazivanja požara kraj Kistanja policija je osumnjičila dvojicu. Prvog zbog paljenja, a drugog jer je poticao na paljenje.

"Uporabom upaljača zapalio je suhu travu na otvorenom prostoru. Takav požar se nekontrolirano proširio na prostor NP Krka i samim time ugrozio kulturno dobro", rekla je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.
Uhićenja razbuktala nacionalističke strasti

Nije dugo trebalo da se, uz požar, razbuktaju i nacionalističke strasti, kako u Kistanju tako i u većem dijelu zemlje. No, posebno je to došlo do izražaja u ovom siromašnom zabačenom mjestu koje je rat osjetilo na svojoj koži.
"Sigurno netko stoji iza leđa tih maloljetnika", kaže Roko Palić iz Kistanja. Dodaje da ne bi smio reći imaju li požari veze s nacionalnošću osumnjičenih krivaca, ali kaže da ga neka njegova razmišljanja vode u tom smjeru.
"Prije mjesec dana je vatrogasni zapovjednik uhvatio čovjeka iz lokalne sredine, Srbin, nije normalan eno ga opet. Zato ja apeliram na državu da te piromane sankcionira. Dosta mi je te tolerancije", dodaje Roko Palić iz Kistanja za RTL.

Građanima srpske nacionalnosti, kojih ovdje ima priličan broj, nije lako nositi se s ovakvim teškim optužbama i generaliziranjem.

"Ja sam iz Beograda došao i odmah sam reagirao, tražio sam kante i učinio sam maksimalni napor da sudjelujem u gašenju požara", kaže Jovo Cvjetković iz Beograda.

"Nije se gledalo tko je što, svi su požurili pomoći da se požar lokalizira", dodaje Milorad Štrbac iz Beograda.

 

Iz kategorije: Vijesti