Datum objave: 18. Kolovoz 2017

Phil Collins koji je u Manchester vratio Engelsovu statuu gost ovogodišnjeg FALIŠ -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Gost međunarodnog programa petog Festivala alternative i ljevice Šibenik, koji će se održati u Šibeniku od 6. do 9. rujna bit će britanski umjetnik, ljevičar i aktivist, Phil Collins. Na ovogodišnjem će FALIŠ-u, između ostaloga, govoriti i o tome zašto je odlučio 3,5 metra visoku statuu Friedricha Engelsa vratiti iz sela na istoku Ukrajine, preko Europeu Manchester, kako je uopće uspio u tom pothvatu i što to zapravo znači za današnje društvo.

 

„U doba turističke okupacije i historijskog revizionizma, na Jadranskoj obali ne bujaju samo privatizirane plaž, već i festivali otpora, a Fališ je jedan od njih. Zato nam je iznimno drago da dolazi Phil Collins koji je uspio vratit duh Engelsa u Manchester. Mi se moramo pomiriti s time da nećemo uspjeti vratiti tvornice, brodogradilišta i radnička odmarališta u koloniju gdje se svako povijesno sjećanje zatire, ali nije stvar u vraćanju, već u zamišljanju nečeg novog, jedne budućnosti u kojoj naši narodi neće opet biti sluge ili kolaboracionisti, već protagonisti povijesti“, ističe Srećko Horvat, urednik međunarodnog programa FALIŠ-a.

 

Phil Collins je nominiran za Turner nagradu, najcjenjeniju nagradu za umjetnost u Britaniji. Rđen je 1970. u Velikoj Britaniji. Živi u Berlinu gdje predaje ekonomiju.
Vratio je statuu Friedricha Engelsa u Manchester, grad u kojem je taj radikalni sociolog, filozof i revolucionarživio dva desetljeća, sredinom 19. stoljeća.
Statua je otkrivena i predstavljena javnosti u srpnju ove godine, u okviru „Manchester international festivala“, pred mnoštvom performera, glazbenika i stanovnika Manchestera koji su uživo pratili dolazak i otkrivanje spomenika koautoru „Komunističkog manifesta“, jedne od najutjecajnijih knjiga u proteklih nekoliko stoljeća, kojom su polaženi temelji teorije komunizma i stvaranja besklasnog društva kroz rušenje kapitalizma.

 


„Fasciniraju me nagle promjene značenja predmeta i ideja koji su povezani s komunizmom. Što nam se to događa sa simbolima našega djetinjstva kad nam se ruše poput zida, pa nam je jedina prizma koju vidimo – prizma diktatorstva, umjesto da živimo ljubav i prijateljstvo kroz svakodnevnicu.
Kao odgovor na to pitanje nudim povratak ove skulpture ondje gdje pripada. Statua je sada oslobođena jer u Ukrajini, odakle sam je uzeo, od 2015. nije bila poželjna i bila je zabranjivana. Ondje su, naime,statue i murali trebali biti uništeni, a ulice preimenovane. No većina gradova ne zna što bi s tim skulpturama, nema zdravorazumskog rješenja, nema rješenja koju metodu uništavanja upotrijebiti. Statue su ostavljene u čudnim limbovima da prešutno iščeznu daleko od očiju javnosti. Tko zna hoće li jednog dana one biti ponovno upotrijebljene?“, izjavio je Phil Collins  za The Guardian.


Festival alternative i ljevice Šibenik održava se od 6.-9. rujna, centralna tema festivala je „100 godina Oktobarske revolucije“, a cjelokupan program, biografije sudionika i informacije o novim aktivnostima FALIŠ-a bit će uskoro objavljeni.
 

Iz kategorije: Vijesti