Datum objave: 04. Kolovoz 2017

Ugašen je veliki požar koji je gorio tri dana kod Kistanja,nije poštedio ni NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Požar koji je u utorak, 1. kolovoza, poslijepodne zahvatio područje Općine Kistanje i nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku „Krka“ ugašen je. Zahvatio je oko 200 ha površine Parka i to uglavnom nepristupačnog kanjona izvan sustava posjećivanja. Upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara.
Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi spriječeno je širenje požara prema fenomenima Nacionalnog parku „Krka“.

U srijedu prijepodne se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i vjetra, ponovno rasplamsao požar koji je bio lokaliziran izvan granica NP „Krka“ te je ušao u Park na području netom nizvodno od manastira Krka i spuštajući se Carigradskom dragom prema rijeci prebacio na drugu stranu kanjona prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski.

U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi a na desnoj obali na području Općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa te gorio sve do četvrtka navečer. Zbog neposredne ugroženosti, dio stanovnika zaseoka Verovići i Krnete evakuiran je na nekoliko sati.

„Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP „Krka“ nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje.
 Sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ u nijednom trenutku nije bila ugrožena.Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava.
 Iskreno zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u gašenju požara na izuzetnom trudu, požrtvovnosti, iskazanom suosjećanju i potpori. Poseban napor bio je potreban kako bi se organizirala akcija gašenja požara na teškom terenu u vremenski nepovoljnim uvjetima“, kažu u JU NP Krka.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: