Datum objave: 25. Srpanj 2017

Grad prodaje HNK Šibenik za 100 000 kuna da ga se spasi od stečaja

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradsko vijeće je danas odobrilo da se raspiše javni poziv za prodaju Nogometnog kluba Šibenik, a početna cijena je 100 000 kuna. Kupcu se uz klub nudi i pravo korištena sportskih terena na 30 godina.

 

„Ovo bi treba biti povijesni dan za Šibenik kada bi ova odluka značila da Šibenik ima strategiju razvoja sporta i da zna što tom odlukom želi. Ali, na žalost, meni se čini da je ovo potpuno nepripremljeno i da se brza kako bi se prodajom izbjegao stečaj. Puno toga nije definirano niti jasno“, primijetio je Rikard Marenzi, vijećnik ŠGF –a.

 

Joško Šupe je ocijenio da je ta odluka „šprint utrka između prodaje i realne mogućnosti proglašenja stečaja.“Nogometni klub Šibenik je prezadužen i ne može ispunjavati svoje obveze. Ispunjeni su uvjeti za odlazak u stečaj i jasno je da se to prodajom želi spriječiti“, kazao je Šupe koji je ukazao na to da je uprava tog kluba nenamjenski potrošila oko 2 milijuna kuna kredita za koji je Gradsko vijeće dalo suglasnost.
„ Mi smo odobrili taj kredit kako bi se pokrile porezne obveze NK Šibenik. Sjetite se te sjednice na kojoj smo donijeli odluku o tomu. Bilo nam je rečeno da novih dugova nema i da je atmosfera na Baldekinu odlična“, upozorio je Šupe.

Hrvoje Zekanović iz HRAST –a je zatražio da se utvrdi tko je nenamjenski trošio sredstva. Upozorio je kako je Šibenik prije imao pet šest prvoligaša te da se boji da ljubitelji sporta u Šibeniku neće više imati za koga navijati.
Slobodan Tolić, šef gradskih financija je kazao kako na to mora odgovoriti uprava HNK Šibenik te da Grad nije u tomu sudjelovao, ali koliko on zna tim novcem su se plaćali dobavljači kako bi se izbjegao stečaj, a s Poreznom upravom su dogovorili otplatu duga na 24 rate.

Gradonačelnik Burić je potvrdio da grad nije sudjelovao u tomu niti je znao da je Vodovod i odvodnja dala tom nogometnom klubu jamstvo za kredit. „Ugovor smo dobili tek prije tjedan dana. I ja sam protiv toga da direktori gradskih tvrtki samovoljno financiraju neke klubove po vlastitom nahođenju i preferencijama. Zalažem se za to da se, ako te tvrtke imaju novca za takve donacije, jasno odredi kome će s ei na koji način pomagati. Što se pak tiče nenamjenskog trošenja kredita mislim da se to tako ne može nazvati jer je Gradsko vijeće Nogometnom klubu dalo jamstvo da digne kredit za pokrivanje svojih dugovanja i obveza, a ne decidirano za porezni dug“, kazao je.

Iz kategorije: Vijesti