Datum objave: 11. Srpanj 2017

Zbog Nacionalovog otkrića da je ministar Marić znao sve o Agrokoru "vruće" jutros u Saboru

Diana Ferić
Diana Ferić

Čini se da je ministar financija Zdravko Marić sve znao o drami u Agrokoru još koncem protekle godine, ali je o tom slučaju lagao hrvatskoj javnosti, piše tjednik Nacional, a o tome se raspravlja jutros i na sjednici Sabora. zastupnici SDP -a i Mosta traže da Marić odstupi.

Ne samo da je Zdravko Marić znao kakva je prava istina o Agrokoru, nego snosi i dio odgovornosti što je HBOR koncem 2016. ubacio u taj već tada posrnuli koncern dodatnih 48,3 milijuna eura, otkriva Nacional na temelju internih dokumenata HBOR-a.

Ti dokumenti otkrivaju ulogu ministra financija u skandalu dodjele 48.3 milijuna eura kredita krajem 2016. godine već posrnulom Agrokoru.

Marić je sve o drami u Agrokoru znao još krajem 2016., znajući pravo stanje stvari, a snosi i dio odgovornosti što je HBOR krajem 2016. u taj koncern upumpao financijsku injekciju, dodatnih 48.3 milijuna eura, pokazuju interni dokumenti HBOR-a.

Tako je Zvijezdi je odobreno 10, Ledu 3.3, Pik Vrbovcu 20 te Jamnici 15 milijuna eura kredita. U trenutku kada su zatraženi spomenuti krediti HBOR, u slučaju da krediti budu odobreni (što se i dogodilo), prema Agrokoru i povezanim osobama bio je izložen 604.646.571 kunu.

U internoj dokumentaciji HBOR-a detaljno su ebalorirani prijedlozi odobrenja zahtjeva za kreditiranje obrtnih sredstava za četiri tvrtke iz Agrokorova koncerna – Jamnicu, Ledo, PIK Vrbovec i Zvijezdu.

Izvor koji je Nacionalu dao te dokumente tvrdi: "Oni pokazuju da taj kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kad je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i precizno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom slučaju imao Marić, a posredno i Vlada".

Prije kreditiranja napravljene su kreditne analize pristiglih zahtjeva, a one pokazuju i najavljuju velike probleme za Agrokor grupu, piše Nacional.

Tako je zaključak kreditne procjene glasio: "‘Agrokor grupa i dalje je nominalno nelikvidna i ima nedostatak radnog kapitala, dok kretanje likvidnosti prvenstveno ovisi o mogućnosti konverzije zaliha te dijelom o sposobnosti naplate. Obveze prema dobavljačima kao dominantan izvor financiranja grupe – nije poznat status urednosti u ispunjavanju postojećih kreditnih obveza; nije zadovoljen uvjet za izvoznika za klijenta i Grupu; Nedovoljne informacije o financijskom položaju klijenta, sudužnika i grupe obziom na traženi iznos kredita i ukupnu izloženost prema grupi – informativna analiza napravljena na temelju revizorskog izvješća bez ostale popratne dokumentacije i kontakta s klijentom".

Znači zaključak propcjene je glasio da je Agrokor grupa financijski nestabilna, nominalno nelikvidna, nisko kapitalizirana i visoko zadužena (financiranje putem dobavljača i kredita), s prisutnim rizicima na području makroekonomskih promjena koji se negativno mogu odraziti na maloprodaju, kretanjima cijena sirovina za prehrambenu industriju, visokim fiksnim troškovima i spremnošću kreditora za daljnjim kontinuiranim praćenjem poslovanja.

No, usprkos takvim procjenama, kredit je odobren neposredno uoči Božića, piše Nacional

 

Iz kategorije: Vijesti