Datum objave: 22. Lipanj 2017

U Tisnu središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe za Dalmaciju

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekoliko stotina antifašista iz cijele Dalmacije okupilo se večeras u Tisnom, gdje su proslavili Dan antifašističke borbe i prisjetili se događaja iz 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Kako je ovom prigodom podsjetio Tome Čuzela, tajnik UABA općine Tisno, partizanima se u Drugom svjetskom ratu pridružilo 1184 borca s područja današnje Općine Tisno, od kojih je 446 njih do kraja rata i poginulo, prenosimo s portala Rudinapress.

 

I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata svrstali su se na pravu stranu, stajući u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva. Antifašizam je temelj Hrvatske i Europske unije i stoga sve pokušaje mijenjanja povijesti i antifašističkih stečevina, demokracije, tolerancije i ljudskih prava treba na vrijeme uočavati i sprječavati – rekao je Čuzela čestitajući okupljenima praznik antifašističke borbe.

 

Posebna gošća proslave bila je saborska zastupnica Romana Jerković, koja je ovom prilikom zahvalila Tišnjanima koji su stali u obranu civilizacijskih stečevina u Drugom svjetskom ratu, ali i onima koji to čine i danas.

 

– Prisjećamo se i odajemo počast vašim sugrađanima, njih preko stotinu, pripadnika partizanskog pokreta koji su hrabro položili živote boreći se za slobodu. Odajemo počast i civilnim žrtvama, ubijenim u odmazdama okupatora. Ni jednih ni drugih Tišnjani se nisu nikada odrekli, već čuvaju sjećanje na njihovu hrabrost imenima ulica i trgova, kao i spomenikom koji nije devastiran, za razluiku od mnogih diljem Hrvatske. I zato vam veliko hvala. Možete biti ponosni, jer spomenici nisu samo svjedočanstvo ljudske povijesti i razvoja, nego su i odraz kulture svakog čovjeka, a time i naroda – rekla je Jerković.

 

 

Ona je istaknula kako su hrvatski antifašisti prije 76 godina donijeli odluku koja je Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu donijela pobjedu nad okupatorom i slobodu. – Ta odluka hrvatskih antifašista je bila presudna i u stvaranju današnje, demokratske, neovisne i samostalne hrvatske države. Ne smijemo to nikada zaboraviti – rekla je Jerković.

 

Podsjetila je i pakao rata u devedesetim godinama prošlog stoljeća i zahvalila hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu branili iste vrijednosti kao i njihovi prethodnici u Drugom svjetskom.
Suvremena hrvatska država je, na žalost, uz ogromnu cijenu tisuća ljudskih žrtava očuvala svoju opstojnost u herojskoj pobjedi. U Domovinskom ratu su i mnogi Tišnjani opet stali u obranu i pokazali kako se voli domovina, polažući za slobodu i svoje živote. I zato im veliko hvala. Danas i njima odajemo počast – rekla je Jerković.

 

Nasuprot čuvanja antifašističkih tradicija u Tisnom Jerković je istaknula primjere koketiranja sa ustaškim simbolima i pozdravima koji se danas pojavljuju diljem Hrvatske.
Tko negira i odbija priznati zasluge hrvatskog partizanskog pokreta u Drugom svjetskom ratu taj negira i ne priznaje današnju Hrvatsku ni njezin vrhovni akt – Ustav. Oni koji sada nastoje srušiti antifašističke vrijednosti na kojima smo izgradili neovisnu i samostalnu Hrvatsku zaboravljaju da tako zapravo ruše i same temelje države koju smo nevinim životima platili. To nisu domoljubi – rekla je Jerković, istaknuvši kako je snaga antifašizma i svih njegovih vrijednosti u zajedništvu u obrani najviših civilizacijskih vrijednosti i nacionalnih ciljeva.

 

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u Općini Tisno nastavlja se i u četvrtak 22. lipnja, kada će biti položeno cvijeće i zapaljene svijeće pod spomenicima palim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u Betini i u Jezerima, s početkom u 9, odnosno 10.30 sati.

foto:Rudinapress
 

Iz kategorije: Vijesti