Datum objave: 13. Lipanj 2017

DEMOGRAFSKA KATASTROFA: Knin i Skradin među gradovima s najgorim demografskim stanjem

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradovi Knin i Skradin našli su se na listi hrvatskih gradova dramatično ugroženih gubitkom stanovništva.
Prema aktualnim statističkim podacima najveći gubitak stanovništva zbog iseljavanja zabilježen je u Županji. Taj grad je u posljednjih pet godina izgubio više od trećine stanovništva. Županja je 2011. godine imala 12000 stanovnika, a sada ih ima tek oko 7000.

Kako navode službeni državni izvori drugi grad na listi demografski najugroženijih je Knin, a slijede slavonski, podravski i srijemski gradovi Slatina, Beli Manastir, Pleternica, Petrinja, Slavonska Požega i Orahovica te Grad Skradin u Šibensko – kninskoj županiji. Simptomatično je da samo Požeško – slavonska i Šibensko – kninska županija imaju po dva grada među prvih deset hrvatskih gradova pogođenih demografskom katastrofom.

Statistika neumoljivo otkriva i uzroke dramatičnog pogoršavanja demografskih prilika u Hrvatskoj. Simptomatično je da je to u manjoj mjeri odumiranje stanovništva, tzv. bijela kuga, a u daleko većoj iseljavanje, odnosno ekonomska emigracija. Pri tome je bitno uočiti da iz Hrvatske ne odlaze samo nezaposleni nego da odlazi i sve veći broj onih koji su u Hrvatskoj imali posao. Štoviše sve je veći broj stručnih i visokoobrazovanih koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim životom.

U takvim okolnostima stručnjaci koji prate demografska kretanja u Hrvatskoj, pohvalno su se izrazili o istupima novog gradonačelnika Knina, Marka Jelića koji je najavio da će u fokusu njegovog rada biti prije svega zaustavljanje iseljavanja i gašenja života u Kninu.


Foto: Foto arhiv Grada Knina
 

Iz kategorije: Vijesti