Datum objave: 23. Svibanj 2017

Uz sezonu kupanja:Počelo ispitivanje kvalitete mora na plažama

Diana Ferić
Diana Ferić

Započela je ovogodišnja provedba Programa praćenja kakvoće mora za kupanje na plažama hrvatskog Jadrana. Ispitivanje kakvoće mora trajat će od  22. svibnja. 2017. do 8. listopada 2017. Tijekom tog razdoblja kakvoća mora će se pratiti na ukupno 948 točaka. Na svakoj točki ispitivanja, planiranoj u okviru Programa praćenja, uzorci mora uzimat će se tijekom sezone, odnosno svakih petnaest dana.

More uz plaže u Šibensko – kninskoj županiji je, prema mjerenjima proteklih godina, izvanredne kakvoće, osim u Skradinu gdje ima ocjenu dobar.

Detaljnije informacije o kakvoći mora javnosti su dostupne, na mrežnom pregledniku MZOE: http://baltazar.izor.hr/plazepub/kakvoca koji omogućuje pregled rezultata kakvoće mora za kupanje u realnom vremenu uz mogućnost aktivnog sudjelovanja javnosti putem unošenja komentara, primjedbi i prijedloga za nove točke ispitivanja.

Kakvoća mora u Hrvatskoj se neprekidno provodi od 1989. godine s ciljem zaštite zdravlja kupača, očuvanja visoke kakvoće mora, održivog upravljanja plažama, promidžbe Jadrana i kvalitete turističke ponude. Ispitivanje se provodi sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje te Direktivi

Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju kakvoćom voda za kupanje, a program provode ovlašteni laboratoriji.
Prema posljednjim raspoloživim podacima Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA) za 2015. godinu, a koji su izrađeni na temelju rezultata na više od 21.000 točaka ispitivanja na području Europe, po kakvoći mora se Republika Hrvatska nalazi iza Cipra, Malte i Grčke.

 

Iz kategorije: Vijesti